Метални табели в паветата са най-новата атракция в центъра (СНИМКИ)
Метални табели в паветата са най-новата атракция в центъра (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

Метални табели, закрепени за гранитните павета, са най-новият елемент от обновяването на пешеходната зона в центъра на Варна. Четири знака информират за посоките на света. Наред с тях в паветата са поставени и табели, които показват схематично разстоянието от Варна до 11-те общини във Варненска област.

Тематичната информация е вплетена в оформения като кръг площад пред бившия магазин „Валентина". Микроплощадът е кръстен „Варна" и освен табелите с посоките и общините в областта показва разположението (малките кръгли знаци с номера) на защитените местности и резервати в региона. Информацията за тях ще бъде достъпна на електронното табло в близост, обясни пред Дарик арх. Борислав Игнатов, който е част от екипа, разработил проекта „Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на Варна".

Метални табели в паветата са найновата атракция в центъра (СНИМКИ)
netinfo

Проектът предвижда оформянето на микроплощади с вградена тематична информация, които служат като лесни за описание дестинации и интересни за разгадаване системи. Идеята им е да анимират и ангажират пешеходното и особено туристическото движение в зоната, като по приятен и деликатен начин образоват любознателните за историята и живота на града ни.

Метални табели в паветата са найновата атракция в центъра (СНИМКИ)
netinfo

При изработването на табелите е допусната грешка в разстоянието до Ветрино. Километрите до там не са 10, а 40 и ще бъдат коригирани, увери арх. Игнатов. Той уточни, че има разминаване в посоченото и познатото разстояние до останалите общински центрове. Причината е, че е отбелязано географското разстояние по въздух, а не по път.

Идеята не е да се направи пътеводител, а по-скоро символично показване на общинските центрове и отдалечеността им от областния център, обясни проектантът. „Подсъзнателно ще се научава нещо, без да е натрапчиво и да пречи на някого. Вплитаме някаква интелигентност в настилките, за да не са просто едни плочки", сподели той.

Метални табели в паветата са найновата атракция в центъра (СНИМКИ)
netinfo

Табелите са изработени от неръждавейка от най-високо качество. Отдолу са захванати за гранитните плочи, като за по-голяма здравина са и залепени със специално лепило

Идеята за площад „Варна" обаче все още не завършена. На мястото на цветарника в средата ще бъде поставен голям метален герб на Варна с надпис „Варна - областен център". Така ще става ясно, че разстоянията, посочени на малките табели, отмерват разстоянието от центъра на кръга и са сложени мащабно.

По подобен начин ще бъдат оформени и площадите „България"(до Дупката) и „Свят"(до „Севастопол"). На първия метални табели върху паветата ще показват посоките и разстоянията до по-големите градове в страната. На площад „Свят" ще бъдат поставени табели с километрите до световните столици. Тематичното оформление на тези два площада трябва да бъде готово до пролетта.