Местят деца от Иглика заради пропукване в сградата
Местят деца от Иглика заради пропукване в сградата / Petel.bg

100 деца от ОДЗ „Иглика“ ще бъдат преместени в помещения в Дома за медико – социални грижи във „Виница“, тъй като старият корпус на забавачницата е пропукан. За целта Общинският съвет одобри на извънредно заседание безвъзмездното ползване на държавния имот от общинското заведение.

Старият корпус на сградата е пропукан на няколко места, което налага спешен ремонт, обясни шефът на образователната дирекция в общината Лилия Христова. Ще бъде назначена техническа експертиза, която да установи причините за него. През 2012 година е правено частично укрепване с изливане на бетон, но този път щетите са по-големи. На ден се отварят по един – два милиметра, а ако завали дъжд сградата ще стане опасна за пребиваване. Около нея са направени изкопи, за да се види дали има подпочвени води, добави Христова. След всички обследвания ще се вземе решение дали да се укрепва, или ще се търси друг вариант. За новия корпус няма опасност. Той е направен със съответните дренажи.

След решение на Министерски съвет децата ще могат да влязат в Дома за медико-социални грижи. Родителите проявяват разбиране и са готови да съдействат за преместването, увери общинският шеф. В момента помещенията се оборудват според потребностите на децата, които ще бъдат там почти една година. В дома ще отидат най-малките – до 3 години, а тези в предучилищна възраст ще останат в новата част на „Иглика“.

Децата от градинските групи ще бъдат отделени от възпитаниците на дома и ще влизат от различен вход.