Марио Шиваров аут от Общинския съвет след решение на ВАС
Марио Шиваров аут от Общинския съвет след решение на ВАС / личен архив

Групата на ГЕРБ в местния парламент се увеличава с още един общински съветник и вече ще е от 15 човека. Марио Шиваров, който влезе с листата на ГЕРБ, но по-късно "прескочи" в БАСТА, а след неуспешен опит да стане съветник на Николай Бареков се оказа в крайна сметка независим, напуска Общинския съвет заради конфликт на интереси, информира Варнаутре.бг. Това е решил на трета инстанция Върховният административен съд, чието последно заседание по делото, образувано след жалбата на Шиваров срещу акт на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, беше в края на май.

Преди година комисията установи, че в качеството си на лице, заемащо публична длъжност, общинският съветник е гласувал за учредяване на безвъзмездно право на ползване, за срок от 5 години върху част от имот – частна общинска собственост в полза на общинското дружество "Паркинги и гаражи-Варна". Според акта Шиваров е гласувал в частен интерес, тъй като по същото време е бил икономически свързан с дружеството, получило правото на ползване. Това е станало чрез участието на общинския съветник в дружествата "Център за мобилност" и "Транспортен център за мобилност", влезли в съдружие с общинската фирма.

Самият Марио Шиваров разпространи писмо до медиите, в което отрече да е акционер в "Център за мобилност" и заплаши със съд всеки, дръзнал да напише противното. Единственото доказателство за думите му беше служебна бележка, подписана от изпълнителния директор на "Център за мобилност" АД Валентин Василев. Според нея след 6.12.2010 г. общинският съветник не притежава акции на дружеството. В Търговския регистър обаче подобна промяна не е отразена, показва проверката, извършена от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по едноименния закона, пълномощията на общинския съветник се прекратят предсрочно.

Мястото на Марио Шиваров в Общинския съвет заема 27-ят от листа на ГЕРБ - Валери Колев. Той е член на Управителния съвет на младежката организация на партията във Варна и работи в местното ВиК. Валери ще бъде най-младият общински съветник - на 30 август, два дни след като се закълне като съветник, той ще навърши 30 години.

В блога си вчера той написа:

"Между две нощни смени - време, което гледам да посветя на децата, разбрах, че съдът се е произнесъл окончателно срещу бившия ми съпартиец Марио Шиваров и той ще напусне Общинския съвет на Варна заради конфликт на интереси.

Какво следва от това? На първо място една година в опозиция отся доста хора в нашите структури, които явно бяха дошли за нещо различно от това да решават проблемите на хората чрез политиката. В този ред на мисли се радвам, че все повече от тези хора вече имат възможност да се прикрепят към различни от нашия политически проекти и да развиват там потенциала си…

Разбира се се радвам, че от следващия месец аз ще вляза в Общинския съвет на Варна. Никога не съм предполагал, че това може да се случи преди да навърша 30 години. На местните избори през 2011 бях на 27, бях на 27-мо място в листата и за мен бе повече от чест да съм въобще сред кандидатите, като представител на МГЕРБ Варна.

Не се заблуждавам, че хиляди хора са гласували точно за мен. Но пък оценявам уникалната възможност в следващата една година да докажа, че изборът ми е бил правилен. Най-вече да бъда полезен на всеки, който има нужда от своя “представител” в общината. Защото общинският съветник реално трябва да представя интересите на хората – нали това е представителна демокрация?"