Марешки: Няма да се кандидатирам за кмет при едно условие
Марешки: Няма да се кандидатирам за кмет при едно условие / Дарик Варна
Марешки: Няма да се кандидатирам за кмет при едно условие
62282
Марешки: Няма да се кандидатирам за кмет при едно условие
  • Марешки: Няма да се кандидатирам за кмет при едно условие

Аптекарският бос Веселин Марешки най-вероятно отново ще атакува кметския стол, след като на последните местни избори загуби на балотаж от Кирил Йорданов. Това се разбра от думите му по време на брифинга, който той даде след оставката на кмета. Бизнесменът отказа еднозначно и категорично да каже дали ще бъде сред кандидатите за поста на Кирил Йорданов. На многобройните журналистически въпроси на тази тема той даваше уклончиви отговори.

В началото Марешки  излезе с радикално предложение - онези, които някога са били във властта, по никакъв начин да не бъдат допускани до изборите. Става дума за кметове, областни управители, техните заместници, районни кметове, депутати, шефове на общински фирми, всички общински съветници, та дори и директорите на дирекции и  секретарите. Партията или гражданската организация, която си позволи да издигне подобни хора, да бъдат анатемосани и да не получават подкрепата на варненци, изтъкна аптечният бос.

„Аз самият съм бивш общински съветник”, отсече Марешки. Това означава, че ако бъдат спазени исканията му на изборите да се явят само нови лица, той автоматично отпада от битката за кметския стол.

На журналистически въпрос можем ли да тълкуваме думите му като отказ да се кандидатира за кмет на Варна, бизнесменът отговори: „Няма да се кандидатирам, ако всички го спазят”.

Какво искате? Да оставим Гуцанов да спечели, така ли!?

„Вие какво искате? Да оставим Гуцанов да спечели, така ли!?. Ако искате – няма проблем. Ако хората искат това – няма проблем. Аз казвам, че в нашата листа няма да има нито един такъв човек. Аз няма да бъда кандидат за кмет, ако хората това искат, и призовавам всички да го направят”, бяха думите на Марешки, който е на мнение, че втори тур на изборите няма да има.

Той съобщи, че неговата партия „Либерален алианс” първа ще подготви листата си за общински съветници и кандидата си за кмет. „Ще призовем и другите да го спазят. Ние няма да имаме нито един човек, който да е бил на такива позиции. Нито един човек, независимо колко са качествени. Ние ще си понесем своята отговорност. Дилбер Вейсалова, Цветелина Тънмазова, Веселина Янкова, аз – ние няма да бъдем там”, категоричен бе Марешки.

Според него мафията във Варна започва да се прегрупира и да изкривява реалните желания на варненци. „Едва ли не се опитва да пренасочи негативизима само към Кирил Йорданов. А исканията на хората са за пълна промяна – за оставка на кмета и на Общинския съвет и цялата администрация”, каза аптекарският бос, като призова общинските съветници да „постъпят мъжки и да извадят от джобовете си оставките, които декларират, че носят”.

Марешки отправи остри критики както към управляващата партия, така и към опонентите си на предишните избори, настоящи общински съветници – Костадин Костадинов, Добромир Джиков, Николай Недков, които той нарече предатели.

Срещу Портних ще се боря повече, отколкото срещу Кирил Йорданов

По отношение на номинациите на ГЕРБ за кмет на Варна Марешки разви следната теза: „В изявление на управляващата партия се казва, че те били подкрепили Кирил Йорданов като „по-малкото зло”. Ако не се лъжа, преди изборите ГЕРБ номинира Иван Портних, Павел Димитров и Данаил Папазов за кандидати за кмет. Излиза, че тримата са по-голямо зло от Кирил Йорданов. Сега се опитват да ни натресат Иван Портних, който според тях бил по-голямо зло от Кирил Йорданов. Ако продължават същата схема, явно Портних е по-малкото зло от другите двама”, разви мисълта си бизнесменът и сподели, че по-тежко самопризнание не бил чувал.  „Ако ГЕРБ издигнат Портних, аз ще се боря още повече, отколкото съм се борил срещу Кирил Йорданов”, категоричен е Марешки.

Той не скри горчивината си за това, че на балотажа през 2011 г. не е получил подкрепата на кандидат-кметовете Костадин Костадинов, Добромир Джиков, Николай Недков. „Веднага след първия тур тези герои забравиха, че се бориха срещу Кирил Йорданов. Тези предатели на интересите на Варна в момента също носят своята отговорност за страданието на варненци”, изля емоциите си Марешки.

Цветелина Тънмазова трябва да спре да гладува

Попитан какво се случва с общинския съветник Цветелина Тънмазова, която на 3 март обяви гладна стачка, аптекарският бос отговори, че тя е добре, макар да продължава да гладува. „Аз я призовавам да спре, защото нито един човек от тези, които изброих, не заслужава нито смъртта на Пламен Горанов, нито гладуването на Цветелина Тънмазова. Тя е много честен и свестен човек и не прибягва към крайната мярка заради ПР акция или в моя подкрепа. Тя по този начин изразява гнева си срещу статуквото”, сподели Марешки.

Яне Янев е лъжец и подлец

Тежки думи бизнесменът произнесе и срещу лидера на РЗС Яне Янев. „Той е лъжец и подлец”, каза Марешки, като твърди, че разводът с Янев е бил по негово желание, а не по искане на депутата. „Преди две седмици му съобщих, че се разделяме. Уговорката ни беше да обявим развода на пресконференция във вторник. Янев избърза, обявявайки в неделя, че  той ни изоставя”, ядосан е Марешки.