Лъчезар Братоев: Щях да бъда поредният опраскан от съдебната система
Лъчезар Братоев: Щях да бъда поредният опраскан от съдебната система / снимка: Дарик Варна
Лъчезар Братоев: Щях да бъда поредният "опраскан" от съдебната система
84820
Лъчезар Братоев: Щях да бъда поредният "опраскан" от съдебната система
  • Лъчезар Братоев: Щях да бъда поредният "опраскан" от съдебната система

Една камера ме спаси от затвора. Ако не беше тя, можеше да лежа сега там като поредния "опраскан". Това заяви в интервю за Дарик бизнесменът Лъчезар Братоев, който беше оправдан от Районния съд във Варна по обвинение за хулиганство и съпротива на орган на властта. Търговецът на яхти сподели, че сагата е коствала много пари и нерви на него и семейството му.

На Братоев беше повдигнато обвинение, че в началото на февруари 2014 г. е отправил ругатни, закани и неприлични предложения спрямо униформени служители на Общинска полиция. При инцидента в Морската градина, възникнал заради спор за паркиране след отпадaнето на забраната за влизане на коли в парка, Братоев беше арестуван.

Оправдаха бизнесмен по обвинение за хулиганство

След шест публични заседания, на които бяха разпитани над 20 свидетели и изслушани няколко назначени експертизи, яхтсменът беше признат за невинен. За оневиняването му помогна записът от охранителна камера, която заснела спорната ситуация с главни действащи лица Братоев и двамата полицаи (видеото можете да гледате ТУК).

Записът от камерата, който бе излъчен в ТВ предаването „Господари на ефира", доказва порочната схема, която цари в цяла България, между полицаи и прокуратура, твърди Лъчезар Братоев.

„Най-вероятно са се подразнили, че мои приятели са се обадили на най-големия в системата, за да ме защити. И някой решил: „Този какъв е, дето се прави на бизнесмен, я да го опраскаме". И решиха да ме опраскат. Само че една камера ме спаси. Ако не беше тази камера, можеше да лежа сега в затвора, а те да се радват, че съм поредният опраскан", смята яхтсменът.

„Не бях нарочен. Стана случайно. Полицай ме арестува без да има никакъв повод за това. И след това се завъртя колелото", сподели още бизнесменът. Той разкри, че по време на делото използвали името на съдията, за да го изнудват. През „някакъв адвокат" са му били поискани 6000 евро, които трябвало да бъдат рушвет за съдията. Защитникът на бизнесмена обаче го уверил, че „съдията е много свестен човек и е изключено това да е вярно".

„Този Сталински модел продължава да съществува. И ако ние не го махнем, с помощта и на медиите, другия път и децата ви ще „изгорят". В момента съдебната система е толкова порочна, че не знам дали с реформи и реформички може да се оправи. Трябва много яка революция, която да помете всичко, най-малко като Румънския модел", е мнението на Братоев.

Съдят полицаи за лъжесвидетелстване по дело срещу бизнесмен

Съдебната сага все още не е приключила. Пред съда по обвинения за лъжесвидетелстване ще бъдат изправени служителите на Второ РУП Илиян Танев и Йорданка Манушкина, които са сложили белезниците на Братоев след спора им в парка. Бизнесменът разкри, че съдебното заседание е насрочено за 21 март, а той е призован като свидетел.

Целият разговор с Братоев е в аудиозоната.