Кражбите на ток в Североизточна България – колкото потреблението на Добрич
Кражбите на ток в Североизточна България – колкото потреблението на Добрич / sxc.hu, архив

Масови проверки за кражба на ток започва енергийното дружество Е.ОН България Мрежи. Проверките ще бъдат извършвани по всяко време, което означава и в извън работното време на компанията, както и през почивните и празничните дни, съобщиха от пресслужбата на дружеството.

В акциите ще се включат и експерти, които следят измерeното потребление.  През последните години компанията усилено инвестира в монтирането на дистанционно управляеми електромери. Благодарение на тези устройства дружеството разполага навременно с подробни данни за районите, в които е доставена, но не винаги отчетена енергия. Именно в тези райони ще бъдат концентрирани усилията на мобилните екипи. Допълнително в акциите ще се включат и представители на органите на реда.

Причината компанията да предприеме тези засилени мерки е продължаващото високо ниво на нерегламентираното потребление на електрическа енергия в Североизточна България. То продължава да е в граници, значително по-високи в сравнение с другите страни от Европейския съюз.

През 2010 година Е.ОН България Мрежи е извършила повече от 130 000 проверки на територията на Североизточна България, при които са констатирани повече от 5 000 нарушения. Енергията, начислената в резултат на проверките, е 42 гигаватчаса. За изминалите 11 месеца на 2011 година компанията е извършила над 230 000 проверки. Регистрираните нарушения  са около 5 900, начислената енергия – над 44 гигаватчаса. Количеството служебно начислена електроенергия почти се равнява на общото месечно потребление на град като Добрич.

Кражбите на ток са инкриминирани деяния. За извършителите на тези престъпления е предвидено наказание до 3 години лишаване от свобода и глоба до 10 000 лева.

Клиентите, които искат да подадат сигнал за кражби на електроенергия, могат да се обадят на 0700 161 61, да изпратят сигнал до service@eon-bulgaria.com или писмо до един от центровете за обслужване на клиенти на компанията. Е.ОН България гарантира тяхната конфиденциалност.