Корейци проявявали интерес към Аспарухов мост 2
Корейци проявявали интерес към Аспарухов мост 2 / Дарик Варна, архив

Южнокорейци проявяват интерес към изграждането на Аспарухов мост 2. Това разкри кметът на Варна Кирил Йорданов, който по-рано днес се е срещнал с делегация от град Бусан, Южна Корея. Представителите на азиатската страна се интересуват и от концесията на Пристанище Варна, разкри още Йорданов.

С цел бъдещо сътрудничество в областта на инфраструктурата Варна и Бусан ще се побратимят. Връзката между двата града се очаква да бъде парафирана на 15 август, навръх националния празник на Южна Корея.

Според Уикипедия, Бусан /Пусан/ е вторият по големина град в Южна Корея с население от около 3,5 милиона души. Той е сред главните пристанищни градове на Корейския пролив. Там се намира и най-големият рибен пазар.

Италианци пък проявяват интерес към изграждане на подземни паркинги във Варна. Това е станало ясно на среща на кмета с делегация от Флоренция. Представителите от главния град на областта Тоскана били с опит в изграждането на подземни паркинги в градове с богато историческо наследство. Подобно изграждане е сложно и изисква опит, подчерта варненският кмет и посочи местата във Варна, където биха могли да се изградят подобни съоръжения - пред Катедралата, пред НАП, в двора на Окръжна болница, край общината и други.

Вчера кметът се срещна с китайския посланик, който разкри, че страната му има интерес към концесията на порт Варна. На посещение във Варна утре пък ще е посланикът на Аржентина у нас.