Международният ден на моряка – 25 юни, ще бъде отбелязан във Варна с различни инициативи. 

От 11.00 часа във Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Морски карикатури“. Тя представя творби на 25 художници от 18 държави от Европа и Азия, които са част от богатия фонд на Дома на хумора и сатирата в Габрово. За първи път на Международния ден на моряка изложбата ще представи забавния прочит на карикатуристите по теми, свързани с морето, екологията, корабокрушението, оцеляването и други. 

Авторите провокират с класация за най-голямата риба или лодката, която ще оцелее при всякакви бури, поставят въпроси за избора на корабокрушенеца между бурето с бира и парти с дами. С усмивка са пресъздадени и сериозните теми от нашето ежедневие, свързани с опазването на природата и „зависимостта“ на съвременния човек от телевизора. 

От 16.00 часа на Морска гара ще има морско кръщене за деца. Ритуалът ще се проведе на борда на ветрохода „Калиакра”, а при хубаво време ще се направи морска разходка из залива.

За да отбележат Международния ден на моряка, във вътрешния двор на Археологическия музей в 20.00 часа ще се съберат морски мъже, военни моряци, близки на моряци, представители на Община Варна и хора, които се чувстват съпричастни на морската идея. Концертът ще бъде открит от представителния духов оркестър на ВМС, a накрая публиката ще има удоволствието да аплодира група „Фондацията”. По време на празника ще бъдат връчени наградите от Националния конкурс “Диря в морето”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК