/ БГНЕС
От синдиката предлагат създаване на Фонд за национална солидарност, който да помага на хората с увреждания 
Да бъде създаден Фонд за национална солидарност, който да осигурява дългосрочната грижа за хората с увреждания в България. Това предлагат от КНСБ, обяви във Варна президентът на Конфедерацията Пламен Димитров.

Финансирането за фонда може да бъде от три източника. Единият е допълнително целево облагане на хазартните дейности, включително и за печалбите, посочи Димитров. Според него е странно защо хазартът има една от най-ниските ставки за облагане у нас.

Целева ежегодна вноска от държавния бюджет е вторият източник за попълване на фонда. Третият начин за захранване е въвеждане на задължителни вноски за бизнеса, като ще плащат тези, които не спазват закона и не наемат хора с увреждания. От друга страна, фондът ще стимулира финансово при преизпълнение на законовите изисквания.  Според лидера на КНСБ масово не се спазва изискването определен процент от наетите от един работодател да бъдат хора с увреждания.  

От КНСБ настояват още функцията на Домашния социален патронаж да бъде доразвита и умножена, като в осигуряването й се включи и държавата. 

КНСБ иска допълнителни 991 млн. лева за заплати в бюджет 2019

Проектът за Фонд за национална солидарност е почти готов и до края на седмицата ще бъде връчен на социалния министър, уточниха от Конфедерацията. Припомнено бе, че над 640 хиляди души имат регистрация в Агенцията за хора с увреждания. Отношения с НОИ имат над половин милион българи. Над 6800 пък са децата с увреждания над 90 %.  

За да може да бъде приложена в своята пълнота Конвенцията за правата на хората с увреждания, която България ратифицира преди няколко година, са нужни стотици милиони левове, смята Пламен Димитров. Според президента на КНСБ Законът за личната помощ на омбудсмана няма да бъде приет, а малкото читави неща в него могат да бъдат интегрирани в Закона за социалните услуги. Поредицата от проблеми може да бъде решена и с промени в Закона за интеграция на хората с увреждания. 

Съдбата на законопроекта за личната помощ – ясна след ваканцията на депутатите

„Майките са прави, само че решението, което предлага Мая Манолова, не е това, което трябва да се направи. Темата за хората с увреждания е изключително тежка материя. Тя се регулира с 43 закона. Това, което се явява в публичното пространство е една малка част от айсберга на редица проблеми, тревоги, грижи и мизерии, в които живеят тези хора”, коментира синдикалният лидер.

Във Варна Пламен Димитров участва в официално освещаване на новата сграда на КНСБ, която се намира на ул.”Христо Самсаров” 3.