Кметът успокои страстите в зала Пленарна, след седмица започва събаряне в Максуда
Кметът успокои страстите в зала Пленарна, след седмица започва събаряне в Максуда / снимка: Дарик Варна, архив

"От следващата седмица започва събаряне на сгради в „Максуда". Винаги съм казвал, че съм последният човек, който ще защитава новия ПУП на кв. „Чайка". Вярвам, че ако запазим спокойствие, след малко ще има нормално и положително решение. Второто, което искам да кажа, че подвеждането на темата за стратегията за ромска интеграция създава напрежение и предлагам на съвета да оттегли тази точка". Това заяви по време на днешното заседание на Общинския съвет в зала „Пленарна" кметът Иван Портних.

Два часа и половина след началото на заседанието той се появи в залата и взе думата от протестиращ срещу изграждането на социалния блок във „Възраждане". Първоначално присъстващите в залата го посрещнаха с викове: "Оставка" и освирквания. След това обаче думите му бяха посрещнати с аплодисменти от присъстващите в залата.

Кметът увери, че и заложените в общинската програма процедури по инвитро програмата ще бъдат изпълнени. „Моля ви за следното: Дойдох тук защото сте мои работодатели, както всички 400 000 варненци. Моля ви да запазите спокойствие, за да се вземат правилните решения, защото в дневния ред има важни неща. Проектирането на рибарското пристанище за 10 млн., стартирането на пречиствателната станция на „Златни пясъци" също за 10 млн. Ако днес няма решение, пак губим 41 млн. европейски пари. По фонд „Солидарнодост" губим 3 млн. лв. за деретата. Така че пожелавам конструктивна работа на Общинския съвет. Нека сме търпеливи, за да свършим всичко важно", каза кметът.

Междувременно съветниците гласуваха Плана за интеграция на ромите да отпадне от дневния ред и страстите в зала „Пленарна" временно се успокоиха.