От съда се иска да отмени изцяло обжалваното решение, като неправилно и незаконосъобразно
В Административния съд във Варна е образувано дело по жалба от Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му като районен кмет на район „Приморски“ в града, съобщиха от пресслужбата на съда.

От съда се иска да отмени изцяло обжалваното решение, като неправилно и незаконосъобразно. Има и особено искане за спиране изпълнението на решението за периода до произнасяне на съда по жалбата с влязъл в сила акт.

Отстраниха втори кмет от ПП-ДБ във Варна

В жалбата се изтъква като довод, че Николай Желязков е бил нает като ликвидатор по договор за правна защита и съдействие в качеството му на адвокат. Твърди се, че дейността му на ликвидатор в „Контекст плюс“ ЕООД е била неразделна част от работата му като адвокат, а не самостоятелна изолирана дейност или дейност по занятие.

Била му е възложена по договор за правна помощ, съгласно Закона за адвокатурата и именно поради качеството му на адвокат е прекратена, чрез подадено от жалбоподателя заявление на 12 декември 2023 г. до Варненската адвокатска колегия (ВАК) и последващо решение на колегията, считано от 13.11.2023 г., пише в съобщението на съда.

Николай Желязков прави извод, че след прекратяването ѝ и след прекратяване на договора му за правна защита и съдействие, по който е назначен, няма как да продължи да работи и като ликвидатор, тъй като ликвидаторската му дейност е била част от дейността му на адвокат. В жалбата се твърди, че макар да не е било задължително, Николай Желязков е уведомил надлежно, както председателя на Общинския съвет във Варна, така и ОИК-Варна, за извършеното от него прекратяване на несъвместимости.

Според жалбоподателя, основание за искането за спиране на предварителното изпълнение на процесното решение е от категорията на трудно поправима вреда, поради опасността от затормозяване дейността на администрацията за периода на делото и защото му се нарушава правото на труд, уточняват от пресслужбата на съда.

На 11 февруари Общинската избирателна комисия (ОИК) във Варна излезе с решение за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на район „Приморски“ в града Николай Желязков.

От ГЕРБ-Варна отговориха на кмета Коцев за политическите атаки срещу Николай Желязков

Комисията анулира издаденото му удостоверение за избран за районен кмет на район „Приморски“ в изборите за общински съветници и кметове, проведени на 29 октомври 2023 г. в община Варна.

От комисията припомнят, че е получен сигнал от 29 януари относно несъвместимост на Николай Желязков като районен кмет на район „Приморски“, община Варна, а към сигнала е приложена разпечатка от Търговския регистър за вписването му в качеството на ликвидатор на дружество „Контекст плюс“ ЕООД и е изложено искане ОИК да направи проверка, след което да упражни правомощията си по чл. 42 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) относно предсрочно прекратяване на пълномощията му като районен кмет на район „Приморски“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Данаил Войков, БТА