/ Община Варна
Кметът на Варна Иван Портних се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Италия в България Н. Пр. Стефано Балди, съобщиха от Общината.

Девет училища във Варна започват работа с Chromebook

На разговорите присъстваха почетният консул на Италия във Варна- Антонио Таркуинио, и Димитър Стойнов - съветник по културните въпроси в консулството. Посещението е по повод приключването на мандата на дипломата.

Кметът запозна посланика с важните за града проекти, сред които трансформирането на икономическия профил на морската столица към сектори с висока добавена стойност -иновации, модерно здравеопазване, дигитализация, с потенциала на образователната система, като част от визията „Варна - Град на Знанието“, с проекта за нова индустриална зона.

Н. Пр. Стефано Балди приветства идеята за съвместната работа между университети, община и бизнес, която, според него, ще допринесе за подобряване на икономическата обстановка в града.

По думите му, Варна се развива успешно и е притегателен център за младите хора. Той приветства развитието на двустранното сътрудничество между Варна и градове от Италия. 

„Варна играе“ в Морската градина за четвърти път

През последните няколко години това партньорството намира отражение по линия на международните проекти. Варна работи с Генуа и Палермо в рамките на проект „Интерактивни градове: Ефективно управление на градовете чрез дигитални инструменти, социални медии и съдържание, генерирано от потребителите“.

Двата града са партньори и по проект „Европейски дигитални граждани“. Община Варна води активно сътрудничество с Посолството на Италия в София и Италианския културен институт по линия на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

С помощта на дипломатическото представителство в града бяха организирани редица концерти на известни класически музиканти от Италия. Поредният такъв предстои на 20-ти октомври т.г., с участието на Марио Карбота, Енрико Казаца и La Magnifica Comunita.

Концертът е посветен на 150 години от смъртта на италианския композитор Северио Мерканданте.