/ Община Варна
Кметът на Варна Иван Портних заяви, че цената на билета за пътуване в градския транспорт остава 1 лев с карта. Това съобщиха от общината.

"Цената за пътуване в общинския градски транспорт във Варна остава 1 лев с карта. Ще настоявам пред Общинския съвет и в бюджета за 2023 година тя да бъде запазена, така, както бе непроменена поне от девет години", това заяви днес кметът на Варна Иван Портних на брифинг по тема, касаеща цената на превозните документи в автобусите.

"Днес в постоянната комисия по "Транспорт" е внесено предложение от ОП ТАСРУД за увеличаване на цената само на хартиения билет - от 1,60 на 2 лв., който постепенно трябва да отпадне. Решението трява да бъде одобрено и на сесия на Общинския съвет, след което ще влезе в сила", коментира още той.

"Новото предложение има за цел да стимулира ползването на карти, които се зареждат. От 10 закупени пътувания на цената на 1 лв. в картата, гражданинът получава и 1 лв. бонус", заяви кметът.

Той припомни, че всички пенсионери, ученици, хора в неравностойно положение и студенти ползват преференциални цени на картите за пътуване. А ползването на хартиения билет трябва постепенно да отпадне и да остане опция само за случайни пътувания.

По думите му, въпреки драстичното увеличение на цените на горивата, на електричеството и на заплатите на работещите в градския транспорт, загубите се покриват от бюджета на общината и цената на пътуването остава непроменена.