/ Никола Иванов
Варненец може да се похвали, че притежава над 21 000 употребявани билети за градски транспорт. Уникалната колекция на студента Никола Иванов включва билети, издавани от 1995 година насам, и то само от варненски фирми.

Билетчета за градските рейсове Никола започва да събира още като ученик в основното училище. „Много често ми се налагаше да пътувам и исках да разбера колко пари харча за градски транспорт. През първия месец събрах доста билети.

Продължих втори месец, а билетите станаха няколкостотин. Когато натрупах 700 билета, реших събирането да ми стане хоби”, споделя  младият колекционер.  

Никола Иванов

Сбирката съдържа и билети, подарени от колеги и приятели на Никола. Някои от по-старите превозни документи той намира в стари портфейли на свои роднини.

Никола Иванов

Първоначално реди хартийките в книги. Когато колекцията започва да набъбва, колекционерът започва да ги сортира в пликове по 100. Общото тегло на всичките 21 плика е над 2.5 кг, измерил е гордият собственик. 

Никола Иванов

Превозните документи в колекцията на младия варненец обхващат период от 22 години – от 1995 до 2017 г. Има билети от фирмите "Транстриумф", "Градски транспорт ", "Автотрансснаб", "Делтакар" и други, обслужващи Варна и областта. 

Никола Иванов

Според Никола Иванов колекцията му от автобусни билети е най-голямата у нас. Когато сбирката му надхвърля 15 000, пробва да кандидатства за рекорд на Гинес. Изискванията обаче му се струват много сложни, а някои и безсмислени, и се отказва да документира постижението си. 

За да покрие разходите си по студентството, тази зима бъдещият инженер решава да продаде колекцията си и пуска обява в популярен сайт за покупко-продажби. Първоначалната цена на уникалната сбирка е 3000 лева. Впоследствие цената е намалена на 2500 лева.

Никола Иванов

Ако не успее да я продаде, Никола Иванов възнамерява след време да дари колекцията си от билети на Музея за история на Варна. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК