Кметове на черноморски общини срещу Натура 2000
Кметове на черноморски общини срещу Натура 2000 / netinfo
Община Каварна ще направи паралелно проучване дали има достатъчно основания за включване на такъв голям процент от територията й в екомрежата Натура 2000. Това обяви кметът на общината Цонко Цонев след проведената работна среща при областния управител. Ще заделим 100 000 лева от бюджета си и ако се докаже, че няма научна обосновка на предложенята от екоорганизациите ще сезираме институциите, допълни още Цонев.

Кметовете на трите черноморски общини – Балчик, Каварна и Шабла се обявиха срещу Натура 2000. Спорд кмета на Балчик Красимир Михайлов предложеният механизъм за определяне на защитени зони на територията на страната ни е недемократичен, тъй като се спуска централизирано. По думите му в общината все още няма официална информация, каква част от територията на община Балчик ще бъде включена в екомрежата.

Елка Димова – кмет на община Шабла пък обяви, че в предоставената им информация са включени и нови наименования, като например плаж “Св. Ана” в Дуранкулак, за съществуването на който никой не знае.