Кмет купува гора за 915 лв., продава я 43 пъти по-скъпо (обновена)
Кмет купува гора за 915 лв., продава я 43 пъти по-скъпо (обновена) / БГНЕС, архив

Кметът на варненския район „Младост” Христо Христов е продал гора край морския град на цена близо 43 пъти по-висока от тази, за която я е придобил 3 години по-рано. В декларацията си пред Сметната палата той е посочил, че през 2014 г. е получил 39 000 лв. за половин идеална част от 2 дка гора в местността „Манастирски рид”. Същият имот Христов е закупил за 915 лв. през 2011 г. и той фигурира във всичките му декларации досега. Пред Дарик Христов уточни, че е придобил гората като съсобственик през 2010 г., преди да стане районен кмет. На въпрос дали статутът на въпросния парцел е сменен, за да поскъпне почти 43 пъти, Христов отговори: "Най-вероятно така е станало".

В декларациите си пред Сметната палата кметът на „Младост” е отбелязвал още апартаменти във Варна, София и Враца, лозе край квартал „Галата” и три автомобила, два от които са „Мерцедес”-и. По-новият модел Христов е закупил през 2012 г. за 25 000 лв.

В последната си декларация Христов е посочил, че има 69 000 лв. налични парични средства и обслужва кредит за 21 000 лв. Отделно има да получава 25 000 лв. хонорар от Валери Ангелов, което вземане присъства във всички досегашни декларации на кмета.

Кметовете на останалите варненски райони са са подали уведомления, че през 2014 г. няма промяна в имущественото им състояние.

След публикацията Христо Христов се свърза с Дарик и заяви, че лицето Валери Ангелов (чиито три имена съвпадат с имената на бивш народен представител - б. ред.) никога не е било депутат, а вземането от него в размер на 25 000 лева е старо и тази сума не му се изплаща всяка година. За всички останали имоти кметът на „Младост“ посочи, че са придобити преди мандата му. Той обеща да даде повече подробности за данните в декларацията си през следващата седмица.