/ Thinkstock/Getty Images
Повече от 70 на сто от реалните консуматори на марихуана в България са на възраст под 18 години. Дори и да се легализира нейната употреба у нас малолетните и непълнолетните пак няма да има как да си купуват легално.

Помага ли марихуаната при болести

Това заяви в интервю за Дарик общинският експерт д-р Борислав Станчев. Според него чисто икономически загубите ще бъдат повече от плюсовете. 

„Ние не можем да се оправим с акцизите и контрола при продажбата на тютюневи изделия и горива, а какво остава, ако въведем и марихуаната”, коментира д-р Станчев.

Експертът от общинска дирекция „Превенции“ е на мнение, че теоретично е възможно в България да се стигне до референдум за легализация на марихуаната, но той ще бъде без резултат. 

Стимуланти карали младежите да се чувстват безсмъртни в колите

5 години след легализацията на марихуаната за развлечение в няколко американски щата -  последици и проблеми. Това беше тема на среща с участието на лектори на Американската агенция за борба с наркотиците (DEA), организирана от дирекция „Превенции“ към Община Варна. Това е четвърто поредно посещение на служители на DEA на семинар, организиран от дирекция „Превенции“, разкри д-р Борислав Станчев. 

В 30 американски щата марихуаната е легализирана за медицински цели, в 9 щата е легализирана употребата й за развлекателни цели, а в други 13 щата е декриминализирано притежанието.

Дилърите на дрога са в класните стаи

Плюсовете от легализацията в САЩ е само за консумиращите, изтъкна варненският специалист. Споделеният опит на щатските агенти показва, че облекченията не са довели до намаляване на криминалните прояви, свързани с дрога.

Рязко се е увеличило незаконното производство на марихуана. Рязко е нараснало съдържанието на активното вещество тетрахидроканабинол в продаваната марихуана и употребата от непълнолетни (под 21 години за САЩ).

Продават се близалки, бонбони и други подобни с тетрахидроканабинол, като в някои щати това представлява половината от употребяваните продукти, особено сред по-младите.

Увеличеното производство и увеличено съдържание на активното вещество е довело до рязко увеличаване на престъпленията от консуматори на марихуана, много сериозно покачване на пътно-транспортните произшествия и битовите инциденти, свързани с употребата. Зачестили са и инцидентите на работното място, както и неявяването на работа.

В щата Колорадо, който бе един от първите, въвели легализацията, дори се обмисляло провеждане на повторен референдум за връщане на контрола над производството, притежанието и търговията с марихуана. 

„В Америка имат склонността да се люшкат в двете крайности. В началото на миналия век въведоха „сухия режим” с идеята да забранят изцяло алкохола, тъй като той създаваше проблеми. Сега отидоха в другия край с тотално либерализиране с оглед на това, че може би ще намали проблеми. И двата подхода явно не вършат работа”. коментира специалистът.  

Изследване в 9 щата с легализирана употреба на „трева” показва, че при младежите на възраст между 10 и 22 години процентът на пушещите марихуана е по-голям от пушещите обикновени цигари с тютюн. 

Бумът в Европа, който се наблюдаваше преди 7-8 години на синтетичните канабиноиди,в момента е в САЩ. Те злоупотребяват с дроги, които отдавна не са модни в западноевропейските държави. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК