Каквато ти ме искаш и концерт с участието на Стефан Вълдобрев закриват Варненско лято
Каквато ти ме искаш и концерт с участието на Стефан Вълдобрев закриват Варненско лято / theatre.art.bg

С три представления и концерт ще приключи днес 23-то издание на международния театрален фестивал „Варненско лято“. В 19:30 ч. на сцена „Филиал“ на Драматичния театър ще се играе „Каквато ти ме искаш“ на Народния театър „Иван Вазов“. Спектакълът е по текст на Луиджи Пирандело, а постановката е на режисьора Стефан Москов.

Пиесата се поставя за първи път на българска сцена. „Каквато ти ме искаш“ е писана между двете световни войни. В нея италианският автор създава особено притегателен женски образ – този на Непознатата.  За нея нищо не се знае със сигурност, миналото й е загадка, а настоящето й се гради от различни роли в зависимост от това в чии ръце попадне. Тя живее под името Елма в дома на писателя Салтер. Една вечер неочаквано се появява непознат мъж. Той твърди, че е неин приятел от детинство и й предлага да се върне към своя предишен живот – със съпруг, семейство и наследство.

Пред Непознатата се разкрива възможност за нова идентичност и предизвикателството да се създаде отново в друг дом. Режисьорът, Стефан (Теди) Москов, майстор на театъра на импровизацията и верен на на духа на Пирандело, този път се заиграва със самата представата за идентичност. Върху протичащото действие на сцената се наслагат видео изображения, които предизвикват непрекъсната смяна на гледните точки и перспектива. В резултат се получава естетски построен трагичен фарс, създаден с много артистицизъм и точна актьорска игра.

От 17 часа в Кукления театър студенти от НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ ще представят „Любов и информация“. Представлението е по текста на най-новата пиеса един от водещите съвременни британски драматурзи  Керил Чърчил. В нейните пиеси водещите теми са правата на жените, злоупотребата с власт и експлоатацията. Тя тълкува проблемите на съвременното общество чрез своя сатиричен поглед и остър език, като оголва всички недостатъци, без да ни спестява неудобната истина.

В 19 часа на основната сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ можем да видим „Антигона“ на театър „София“ и фондация „Аполония" - сценична редакция и постановкa на Иван Добчев.

Международният театрален фестивал ще бъде закрит в 21:15 часа с традиционния концерт в Художествената галерия на „Ганчев бенд и приятели“. Тази година в концерта участие  ще вземе и Стефан Вълдобрев. Изключително популярен на българската музикална сцена, той е написал оригиналната музика за над 70 театрални постановки и 20 игрални и документални филма. Има издадени 10 албума с песни, множество музикални видео-клипове и четири национални турнета с групата “Обичайните заподозрени”. Едновременно  с това Стефан Вълодобрев  изгражда запомняща се актьорска кариера в киното и в театъра.