Атанас Стоилов е кмет на Аксаково вече пети мандат
Атанас Стоилов е кмет на Аксаково вече пети мандат / Дарик Варна, архив
Чрез бъдещата пътна връзка ще се пренасочи и транзитният поток от „Хемус” към високоскоростния път Варна-Дуранкулак.
Каква беше годината за Аксаково
95730
Каква беше годината за Аксаково
  • Каква беше годината за Аксаково
Изграждането на „детелината” на магистрала „Хемус” край Игнатиево може да започне в края на идното лято. Самото строителство ще отнеме 2-3 месеца. Това обяви пред Дарик кметът на Община Аксаково инж. Атанас Стоилов.

Той разкри, че преди седмица е била дадена „зелена светлина” за изграждане на инфраструктурния проект, за който битката с администрацията продължи над 10 години. След Нова година ще бъде подписано споразумение между Агенция „Пътна инфраструктура” и Община Аксаково за уточняване на ангажиментите пред двете институции при реализирането на проекта.

Създаване на излаз на магистрала „Хемус“ към Игнатиево, само на километър от летището, ще осигури бърза връзка на града и съседните села с пристанище Варна-Запад и фериботния комплекс, изтъкна инж. Стоилов. Чрез бъдещата пътна връзка ще се пренасочи и транзитният поток от „Хемус” към високоскоростния път Варна-Дуранкулак.

Другият приоритет за Аксаково през следващата година ще е изграждане на модерна спортна зала в общинския център. Тя ще бъде построена със собствени средства на Общината, като за целта ще се прибегне до теглене на кредит от около 5 милиона лева, посочи кметът Стоилов.

Инвеститорският интерес  към община Аксаково е предимно от малки фирми, които откриват логистични центрове и складови бази. Това осигурява работна ръка. В същото време обаче ниската безработица от под 5 на сто в общината се оказва пречка при кандидатстване по европроекти, отбеляза инж. Стоилов.  

Проблем за Аксаково остават свлачищата. Движението на земни маси между Златни пясъци и Кранево води до непрестанно пропадане на пътя, като има реална опасност шосето напълно да се свлече към брега.

Кметът на Аксаково заяви, че проблемът е бил забравен от политиците след последните избори. По думите му районът е рисков и гони инвеститорите. 

Целият разговор с Атанас Стоилов е в прикаченото аудио.