/ live.varna.bg
В Общия устройствен план на Варна са предвидени три възможности за връзка на северната част на града с  островната зона. Заложена е и една връзка на острова с „Аспарухово”, обяви главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Старият Аспарухов мост има нужда от спешен ремонт (СНИМКИ)

Едната връзка е старият железен Аспарухов мост, който във времето се е доказал като основно трасе, но подлежи на основен ремонт и реконструкция.

Другата възможност за връзка на центъра с острова е мост, който да започва от обръщача на автобусите на ул.”Девня”. Това съоръжението може да е по-високо от железния мост, но по-ниско от големия Аспарухов мост. Третият вариант е изграждане на мостова връзка от типа на железния мост, която да свързва северния бряг със  западната част на острова. 

„Въпрос на време е да се направи, тъй като железният мост е 90-годишен. Цялата тази зона разчита на него и няма как тази територия да се развие, ако остане само една връзка”, коментира арх. Бузев.  

В ОУП е заложена връзка и между острова и „Аспарухово”. Най-удачния вариант е фериботна линия, която в „Аспарухово” може да бъде позиционирана в района, където в момента е кометата. Отсреща има подход с път, който стига почти до водата, посочи главният архитект на Варна.

Според него понтонен мост и повдигащо се съоръжение също са възможни. Вариантът с прокопаване на тунел би бил доста скъп, а подходът към него ще излиза чак до светофара на бул.”Първи май”. Затова най-бързият и евтин вариант е ферибот като този, който действа в Белослав.

Решено: Варна ще има нов индустриално-технологичен парк

Островната зона има всички предпоставки да стане делови и експо център, изтъкна  арх. Виктор Бузев. Пред комисията „Архитектура, строителство, организация и развитие на територията на общината и населените места“ към Общински съвет той представи Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване в Южна промишлена зона (острова).

Дарик Варна

Планът обхваща територия от 14,36 хектара и е изцяло съобразен с ОУП на Варна. Изработен е по искане на „Български морски квалификационен център“, който след приемането му ще може да кандидатства по програми за обогатяване на техническата база. Амбициите на БМКЦ са за изграждане там на басейн със симулатор, разкри главният архитект на Варна.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК