/ Dariknews.bg, архив
С голямо мнозинство Общински съвет-Варна подкрепи учредяването на общинско акционерно дружество, с което ще се постави началото на изграждането на нов индустриално-технологичен парк във Варна. След широка дискусия в зала „Пленарна“  предложението получи 35 гласа подкрепа. Шестима общински съветници се въздържаха, а нито един не беше против.  

Едноличен собственик на капитала ще бъде Община Варна. Намеренията са на по-късен етап в него да влезе „Националната компания индустриални зони“, като изкупи 50% от акциите. Напълно реалистично е държавата да стане акционер в рамките на шест месеца, обясни на днешното заседание зам.-кметът Пейчо Пейчев.

Общината инвестира в индустриално-технологичен парк на Острова

В новоучреденото дружество Общината ще участва с апорт на имот с площ от близо 42 700 кв. м. на Островната зона, а впоследствие ще бъдат приобщавани още терени, с което паркът поетапно ще се разширява. В момента тази територия е превърната в бунище, но има потенциала да стане привлекателна индустриална зона.

Капиталът на „Индустриално-технологичен парк Варна“ е в размер на 2 332 150 лв. Предметът на дейност ще бъде изграждане, управление и развитие на индустриални зони, отдаване под наем и/или продажба на дълготрайни активи, общо управление на зоната с цел получаване на печалба от предоставените обслужващи дейности.

Дружеството ще се занимава още с консултантска, комисионна, рекламна, маркетингова дейност, представителство и посредничество, както и всякаква друга производствена и търговска дейност, за която няма изрична законова забрана.