Гуцанов: Станишев може да е следващият Барозу
Гуцанов: Станишев може да е следващият Барозу / DarikNews, архив

Напълно е възможно президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и лидер на БСП Сергей Станишев да е следващият Жозе Мануел Барозу. Такова мнение изрази в студиото на Дарик градският лидер на БСП във Варна Борислав Гуцанов, според когото Станишев има реални шансове да седне в председателското кресло на Европейската комисия. „Ако социалистическите партии спечелим мнозинство в Европарламента, разбира се, че е възможно. Чест е за България, че имаме такива политици, които многократно надскачат границите на БСП и на страната ни”, коментира бившият председател на местния парламент във Варна и настоящ общински съветник.

Борислав Гуцанов изтъкна също, че бъдещият лидер на левицата е най-вероятният следващ министър-председател на държавата. Според него обществото вече търсело своя нов лидер. „То не иска иска месия, защото разбра, че от месия нищо добро не го чака”, отбеляза Гуцанов.

Той не пожела да разкрие какви са настроенията в БСП Варна преди предстоящия конгрес на социалистите – „ПроСтанишев"  или "ПроПърванов". „Все още няма издигнати кандидатури. Когато това ще случи, едва тогава ще можем да коментираме”, каза градският лидер на БСП.

На въпрос има ли раздвижване след ареста му през 2010 г. при акция „Медузи”, Гуцанов отговори: „Естествено, че има раздвижване, управлението на Варна е в ръцете на ГЕРБ”. По думите му делата, които той е завел в Страсбург срещу България и срещу ареста му, вече са в ход.

Близо две години след арестите в операция "Медузи" у нас делото за източване на общинската хазна с покупка на автобуси за градския транспорт във Варна все още не е влязло в съда. „Аз не мога да кажа дали ще има или няма да има дело срещу мен. Ако усетят по-голяма заплаха от моя страна, сигурно ще има. Никой не знае кога ще се случи това, особено в полицейщината, в която живеем”, бяха думите на Гуцанов.