Евродепутатът Емил Радев стана посланик на библиотеките
Евродепутатът Емил Радев стана посланик на библиотеките / ГЕРБ, пресцентър

В навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев подкрепи инициативата  „MEP Library Champions“, която се осъществява от фондацията на Н.В. принцесата на Нидерландия Лаурентин в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Радев посети Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” в своя роден град Варна и дари книги, които да обогатят нейния фонд. Сред изданията, подходящи за различни възрастови групи, бяха романът „Възвишение” на Милен Русков, удостоен с наградата за литература на ЕС, „Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес” на Антон Дончев и др. Част от дарението бяха и полезни четива за малките читатели на библиотеката – детската енциклопедия „История на България”, „Голяма книга за пътешествията и откритията”, както интересна приключенска поредица за подрастващите.

„Емил Радев е първият български евродепутат, който се включва в инициативата  - част от програма „Обществени библиотеки 2020” на фондация „Четмо и писмо”. Това реално е подкрепа за каузата да утвърждаваме ролята на библиотеките за устойчив растеж и развитие на обществото”, коментира директорът на варненската библиотека Емилия Милкова. Тя допълни, че Емил Радев на практика е третият евродепутат, който подкрепя „MEP Library Champions“ – председателят на Европейския парламент Мартин Шулц вече посети градската библиотека в Кьолн, а Антанас Гуога, представител на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа - обществена библиотека в Литва.

Емил Радев изрази надежда, че и други негови колеги ще последват този пример, защото каузата на библиотеките се нуждае от подкрепа както на местно, така и на европейско ниво. От името на библиотечната общност българският евродепутат получи значка за посланик на библиотеките. Той призна, че в момента чете предимно правна литература, но си издаде читателска карта за Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” и подробно се запозна с многобройните проекти, по които работи нейният екип.
Варненската библиотека се гордее с над 860 000 заглавия в своя фонд. Това включва книги, периодични издания, карти, грамофонни плочи и т.н. Сред тях има и уникални книги като нумизматичен трактат на латински от 1695 г. и първото издание на стихове на Пейо Яворов от 1901 г. – един от малкото екземпляри в страната, с какъвто другите библиотеки у нас не разполагат.

Емил Радев се запозна с работата в интернет информационния център, който всеки ден се посещава от 40-50 души. Той разгледа и модерните инфоточки, които позволяват да се правят справки и онлайн заявки, посети читалнята, както и немската читалня, която предлага голямо разнообразие от чуждоезикова литература и се радва на огромен интерес от ученици и студенти. Книгозаемната на варненската библиотека раздава на читатели повече от четвърт милион книги на година. Тя е част от първата обществена библиотека у нас, която разполага със специално разработена автоматизирана система за книгозаемане. „Имаме амбициозната цел да внедрим и модерен софтуер за самостоятелно заемане на книги”, информира Емилия Милкова и изказа благодарност към община Варна, която също подпомага библиотечния фонд. Специално внимание бе отделено и на дигиталната лаборатория, която има огромен принос за дигитализирането на книжовното наследство, съхранено в библиотеката.

„Често ме питат дали „мишката ще изяде книжката”. Ние сме оптимисти, защото сме отворени към новите технологии и намираме път към младото поколение, включително и чрез сайта, който сме разработили”, отчете Милкова. Тя допълни, че в библиотеката вече е регистрирана абонаментна карта и на името на 6-месечно бебе. „Стаята на приказките, където се събират най-малките ни читатели и техните родители, е начин да формираме отношение към книгата от най-ранна детска възраст”, сподели екипът на варненската библиотека. Той представи пред евродепутата европейските проекти, по които активно работи. Шест от тях са спечелени по програмата „Учене през целия живот”, а други два -  по новата програма „Еразъм+”.

Емил Радев изрази готовност да съдейства за развитието на библиотечното дело. Знак за подкрепа той даде и преди година, когато навръх Деня на народните будители заедно с колегата си от Народното събрание Павел Христов дари книги за звената на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” и читалищните библиотеки във Варна.