Емил Костов: Тренирам, защото трябва да имам дух, за да работя
Емил Костов: Тренирам, защото трябва да имам дух, за да работя / Добри Атанасов
Емил Костов: Тренирам, защото трябва да имам дух, за да работя
83142
Емил Костов: Тренирам, защото трябва да имам дух, за да работя
  • Емил Костов: Тренирам, защото трябва да имам дух, за да работя

Открих го в залата. Поводът за срещата ни бяха поредните титли на негови възпитаници от Европейското по карате киокушин в Полша. Шихан Емил Костов Беше сам в празната зала и тренираше така сякаш състезателната му кариера не е приключила. На въпроса защо продължава да го прави и по колко пъти тренира на седмица Костов заяви следното:

„Тренирам по 3-4 пъти на седмица. Защо продължавам да го правя ли? Ако аз не тренирам не съм каратист. Бяха ми задали въпрос кой е по-голям каратист от мен и Захари. Отговорих, че съм аз. Захари е постигнал върха в карате киокушин-стана световен шампион на без категории. Това е безспорно. Аз не съм го постигал това. Но Захари е продукт на моя труд и моя опит. Ето защо, ако аз не продължа и самостотятелно да тренирам сам себе си, няма да мога да подготвя добре следващия след Захари. Ако аз не тренирам, киокушин карате ще западне. Трябва да имам дух, за да продължа да работя”.

 

 

С три европейски титли се завърнаха възпитаниците на шихан Емил Костов от европейското по карате в Полша.Симона Стоименова взе европейска титла на ката и кумите при девойките. При юношите титлата бе за Тони Трифонов, който победи безапелационно своите съперници, побеждавайки с ипон на финала. Зорница Костова отпадна на квалификациите при жените на без категории, а Дилян Петров загуби втора среща от представител на домакините при мъжете. И четиримата са състезатели на СК „ИЧИ-ГЕКИ” Варна. ОТ страна на СКК „Киокушин-Спирит” Бургас участваха петима състезатели. Двама от тях завоюваха също титли. Едната е за Евгени Прудников при ветераните в тежка категория, а другата за Богомил Костов (син на Гергана Костова) на ката във възрастова група 12-13 годишни. Той стана и трети на кумите.

 

 

„За Симона очаквах, че може да стане европейска шампионка на ката, а на кумите, ако й тръгнат добре срещите. За Тони не бях много убеден, че може да вземе титлата, но пък изненадата бе особено приятна. Да, доволен съм представянето на състезателите, защото се завръщаме с общо 5 златни медала от Европейското пъвенство в Полша. За пъви път печелим толкова медали от такъв форум.  Мога да заявя, че 2015-а година бе най-успешната досега за мен като треньор. Имаме световна титла на Захари на без категории в Токио, световна титла на Гергана Апостолова-Костова на ката, а отелно имаме общо 6 медала от европейските първенства, които минаха. Прибавям и второто място на Захари от Европейското първенство в Германия. При юношите имаме и един бронзов медал”, разказа още Емо.

Костов призна, че предстои едно много сериозно мероприятие през април, но предпочете да запази в тайна за какво точно става въпрос. Едва след него се очаква да стане ясно решението на Захари Дамянов дали продължава със състезателната си кариера, или я прекратява.

Той говори и за организацията по отношение предстоящото европейско първенство по карате киокушин във Варна. Подготовката по организирането му Емил Костов е започнал още преди година.

Чуйте цялото интервю с Емил Костов в приложения звуков файл: