/ БГНЕС
Държавното дружество „Автомагистрали“ ще изгради 134 км от магистрала „Хемус“. В края на миналата година е сключен договор между фирмата и агенция „Пътна инфраструктура“ за строителството на отсечката от пътен възел „Боаза“ до пресичането с пътя Русе-Велико Търново

Правителството отпусна близо 1,3 млрд. лева за още 134 км от магистрала „Хемус“

Договорът е на стойност над 1,125 млрд. лв. без ДДС, като парите са от републиканския бюджет. Цялата сума е в специална сметка в БНБ, а средствата от нея могат да бъдат използвани само за изпълнение на строителни дейности по проекта. 

Отсечката от 134 км се очаква да бъде тогова до 2023 г. като изграждането й е разделено на 6 участъка с различни дължини. 

Хемус
АПИ

Общата дължина на автомагистрала „Хемус“ от София до Варна е около 420 км. Изградени са участъците между София и Ябланица и от Белокопитово до Варна, които са близо 170 км. В момента със средства от републиканския бюджет се строят 26 км от автомагистралата – в отсечките между Ябланица и Боаза и от Буховци до Белокопитово.

Петя Аврамова: През 2019 г. ще се строят нови пътища за близо 1 млрд. лв.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е едноличен собственик на 100% от капитала на „Автомагистрали“
. В последните години дружеството е изпълнило редица обекти с висока обществена значимост като тунели, виадукти, мостове, асфалто-бетонови настилки на автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Люлин“, „Струма“ и „Марица“.