/ БГНЕС, архив
Завършването на аутобана остава приоритет за правителството
В деня на протеста на строителния бранш правителството одобри близо 1 350 000 000 лева за изграждането на 134 км от магистрала "Хемус" и още 158 млн. лева за разплащане на направени разходи по проектите на Агенция "Пътна инфраструктура".

Освен за строителни дейности, кабинетът отпусна средства на няколко министерства, общини, агенции, както и допълнителен ресурс по собствения си бюджет за софтуерно осигуряване на администрацията и за данъците на областните администрации. Общата сума на гласуваните днес пари надвишава 1 800 000 000 лева.

180 дка ниви бавят строежа на ''Хемус'' (СНИМКИ)

С отпуснатите над 1 350 000 000 лева за магистрала "Хемус" ще бъдат построени 134 км между Боаза и пътя Русе - Велико Търново, а с парите за вече ремонтирани обекти ще се заплатят разходите на проекти, като пътя между Бургас и Слънчев бряг, и пътя Пловдив - Асеновград. След заседанието на правителството премиерът Борисов се срещна с представители на строителната камара, а те споделиха, че са получили позитивни отговори от страна на управляващите.
 
Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на Камарата на строителите, каза: "Ще има работа за т.нар. малки фирми и предвидимост в бранша поне в рамките на година и половина - две".
 
От 1370 км „магистрали по план“ са готови само половината
 
Над 113 000 000 лева бяха одобрени за разходи, свързани с българската армия. Това включва възстановяване на летателната годност на самолетите МиГ 29 и Су 25, поддръжка на вертолетите "Кугър", както и на танковете на армията.
 
Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев обясни за какво още ще се похарчат отпуснатите пари: "Немалко средства ще бъдат вложени за допълнително надграждане на комуникационно-информационната система, също така подобряване битовите условия на войниците, за да могат да са спокойни и да си изпълняват задълженията".

Строителите се събраха на протест в София в защита на бранша
 
Близо 23 000 000 лева струват софтуерните програмни продукти, с които администрацията на Министерския съвет работи, около 2 300 000 лева са отпуснати на областните администрации за заплащане на данък сгради и такса смет, а за ремонт на църквата в кюстендилското село Драговищица са одобрени 300 000 лева.
БГНЕС