/ БГНЕС
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков издаде разрешение за строеж на магистрала "Хемус" в отсечката от Ябланица до пътен възел "Боаза", съобщиха от министерството. Участъкът от км 78+500 до км 87+800 е с дължина от близо 9 км.
 

Освен строителството на новата магистрална отсечка, се предвижда и рехабилитация на близо 400 м от директното трасе при км 78+500, където сега магистралата свършва, и строителство на етапна връзка при км 87+600 в близост до село Брестница за връзка с път I-4 Коритна - Белокопитово.

„Хемус” се увеличава с нови 75 км за две години
 
Проектът включва и рехабилитация на външните водопроводи за селата Брестница и Златна Панега, които попадат в трасето на аутобана и полагане на тръбна мрежа за интелигентни транспортни системи по протежение на новия участък. Ще се извърши и реконструкция на далекопровод.
 
Издаденото от министър Нанков разрешение за строеж предвижда при необходимост от допълнително изместване на съществуващи, законно изградени и заварени по смисъла на Закона за устройство на територията мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, засегнати от строителството на обекта, да се представят за одобряване инвестиционни проекти по реда на закона, допустими по действащия подробен устройствен план и наличие на съгласуване със заинтересованите експлоатационни дружества.
 
При установяване на свлачищни процеси по трасето на обекта, следва да се уведоми МРРБ с оглед тяхното регистриране и мониторинг, както и спазване на законовите изисквания. Строително-монтажните работи в санитарно-охранителните зони ще започнат след съгласуване с Басейнова дирекция "Дунавски район".

До 20 март започва строителството на нов участък от АМ Хемус
 
Разрешението за строеж разпорежда предварително изпълнение на основание чл. 60, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс за защита на особено важни държавни и обществени интереси, тъй като обектът е първа категория, се посочва в прессъобщението.
 
Договорът за строителството на магистралната отсечка с Консорциум "ХВП Ябланица" бе подписан през юли 2017 г., напомнят от министерството. Срокът за строителство е 910 дни, като от тях 180 дни са предвидени за проектиране, а 730 дни са за изграждане на обекта.
 
При реализацията на проекта ще бъдат изградени 5 селскостопански подлеза, 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път от Брестница към пещерата "Съева дупка".
 
Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица - 2 м, водещи ивици и банкети.
БТА