/ ThinkStock/Getty Images
Те са бивши служители на голям магазин за техника в града
Бивш служител в магазин за техника и негов близък - продавач-консултант на банкови продукти и услуги в същия магазин, ще бъдат съдени за извършени от тях серия от кражби на мобилни телефони, съобщиха от прокуратурата.

Мъж отива на съд за извършени кражби на златни монети

Районна прокуратура във Варна предаде на съд 29-годишен мъж и 24-годишен, за това, че чрез използване на ключ за отключване на специален шкаф за съхранение, противозаконно отнели чужди вещи. Служителят е извършил престъплението в качеството си на длъжностно лице.

Двамата обвиняеми извършили серия от кражби на мобилни телефони от голям магазин за техника във Варна. Престъпленията били извършени в периода 18 декември 2019 година - 31 януари 2020 година.

Те се възползвали от факта, че работното им място било именно в търговския обект - единият бил продавач-консултант, а другият бил кредитен консултант.

Двамата успели да извършат кражбата на общо шест скъпоструващи мобилни телефона, чиято стойност била 7968,74 лева. Устройствата те оставяли в заложни къщи и разделяли сумите, които получавали за тях. Когато дойдел моментът да ги откупят, двамата не се появявали и оставяли мобилните апарати там.

Двама рецидивисти отиват на съд за взломни кражби

Схемата
била разкрита след като през март 2020 година била извършена ревизия в магазина и се установила липсата на телефоните. Бил подаден сигнал в полицията, образувано било и досъдебно производство.

Действията по разследването му довели до привличане към наказателна отговорност на двамата мъже. Те не са криминално проявени и не са осъждани до момента.

Предстои делото срещу тях да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите могат да получат наказания „лишаване от свобода“ за срок от една до десет години.