/ МВР
Документирани са 30 престъпления с причинени имотни вреди за около 45 хил. лв.
Задържаха двама мъже за серия измами в Пловдивско, съобщиха от МВР.

След активна и усилена работа служители от отдел „Криминална полиция“ към областната дирекция на МВР разкриха извършителите на множество измами в периода от април 2015 г. до декември 2021 г.

В рамките на проведено разследване по образувано досъдебно производство под наблюдение на Районна прокуратура-Пловдив, са задържани двама братя, на 48 и 52 години.

Разбиха група, източвала европейски средства в Пловдивско

Събрани са доказателства, че те са съпричастни към 30 измами с причинени имотни вреди на потърпевшите в размер на около 45 хиляди лева. Изяснено е, че в условията на продължавано престъпление и при опасен рецидив по-младият от мъжете успял да заблуди 13 души от Пловдив, Хисаря, Асеновград и близкото село Брестник, както и от Видин. В част от измамите бил подпомаган от 52-годишния си брат.

По една от лъжливите схеми родствениците убеждавали жертвите си да сключат договори за закупуване на кредит на скъпи мобилни телефони и да им ги предадат. В замяна двамата гарантирали да плащат вноските по заемите, но впоследствие ставали неоткриваеми. 

Повдигнаха обвинение на мъж за измами с надомна работа за изработка на играчки

Друг начин за заблуда било обещанието да доставят техника и стоки на изгодни цени от определена европейска държава и след като вземали капаро, прекъсвали връзката с потърпевшите.

Междувременно, под предлог за печелившата му продажба в чужбина, в началото на декември м.г. братята взели породисто куче без да заплатят договорените 2000 лева на стопанката. 

С постановление на наблюдаващия районен прокурор двамата мъже са задържани за срок до 72 часа и е внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение - постоянен арест спрямо тях.