/ iStock/Getty Images
Причината е заболяване на един от подсъдимите
Окръжният съд в Кюстендил е отложил за април насрочените за началото на февруари заседания по дело за документна измама в особено големи размери, съобщиха за БТА от съда. Причината е заболяване на един от подсъдимите, казаха от администрацията. По този повод заседанията се отлагат.

Следващите заседания са насрочени за 7, 8, 11, 12 и 13 април, а свидетелите по делото, които са голям брой и пътуват от цялата страна, ще бъдат отново призовани.
Подсъдими са четирима души. Делото е насрочено за пет последователни дати предвид големия брой на свидетелите - 199.

Кюстендилският съд даде старт на мегадело за документна измама за близо 700 хил. лв.


В обвинителния акт, внесен от Окръжната прокуратура в Кюстендил, подсъдимите са 22-ма, но наказателното производство срещу 18 от тях е било прекратено поради изтичане на абсолютната давност. Деянията са били извършени през 2006 година. Причината за забавеното производство пред Окръжен съд - Кюстендил е, че години наред разследването е водено от Специализираната прокуратура за организирана престъпна група и след като е било прекратено там, по подсъдност е изпратено на Окръжна прокуратура - Кюстендил, която е продължила работата по него, уточниха от съда.

Обвинението е, че в периода от февруари до юни 2006 година, чрез използване на неистински официални и частни документи, в офис на финансова къща, с клон в Кюстендил, са получили без правно основание парични суми в размер на: за подсъдимия Р. Х. - 351 762 лв., за подсъдимите З. У и И. У - 338 129 лв. и за подсъдимия И. Л. - 2 480 лв.

Обвинението е, че в периода от февруари до юни 2006 година, чрез използване на неистински официални и частни документи, в офис на финансова къща с клон в Кюстендил подсъдимите са получили без правно основание големи парични суми. В обвинителния акт се посочва, че това е станало чрез използване на неистински пълномощни от пострадалите лица, имащи право на обезщетения от процеса на приватизация.
БТА