/ iStock/Getty Images
Общо 199 души са пострадали от документната измама
Окръжният съд в Кюстендил даде ход на разпоредителното заседание по дело за документна измама. Списъкът на пострадалите включва 199 лица от територията на цялата страна, съобщиха от съда в Кюстендил. В обвинителния акт, внесен от Окръжната прокуратура в Кюстендил, подсъдимите са 22-ма, но наказателното производство срещу 18 от тях е било прекратено поради изтичане на абсолютната давност.

Деянията са били извършени през 2006 година. Причината за забавеното производство пред Окръжен съд - Кюстендил е, че години наред разследването е водено от Специализираната прокуратура за организирана престъпна група и след като е било прекратено там, по подсъдност е изпратено на Окръжна прокуратура - Кюстендил, която е продължила работата по него, уточниха от съда.

Проверки установиха десетки хиляди фиктивни ученически почивки

За даване ход на разпоредителното заседание по делото е било необходимо всички 199 пострадали и всички подсъдими да бъдат редовно призовани, като ненамирането на някои от тях на посочените адреси не е било пречка за даване ход на делото. През последната година съдът е взел мерки за неотклонение и е разпоредил принудително довеждане на част от подсъдимите, за да бъде възможно провеждане на разпоредителното заседание.

Делото продължава по общия ред, с четирима подсъдими, за трима от тях - с обвинения за измама в големи размери, а за един - с обвинение за документна измама в особено големи размери, за което законът предвижда "лишаване от свобода" за срок от 10 до 20 години.

Три години затвор за пране на пари в особено големи размери


Обвинението е, че в периода от февруари до юни 2006 година, чрез използване на неистински официални и частни документи, в офис на финансова къща, с клон в Кюстендил, са получили без правно основание парични суми в размер на: за подсъдимия Р. Х. - 351 762 лв., за подсъдимите З. У и И. У - 338 129 лв. и за подсъдимия И. Л. - 2 480 лв.

В обвинителния акт се посочва, че чрез използване на неистински пълномощни от пострадалите лица, имащи право на обезщетения от процеса на приватизация, подсъдимите са получили без правно основание чуждо движимо имущество - посочените парични суми. Малка част от пълномощните са били представени на инвестиционния посредник от подсъдимите, по отношение на които наказателното производство е било прекратено, поради изтичане на абсолютната давност.

Делото продължава по общия ред в Окръжен съд - Кюстендил, като е насрочено за 5 последователни дати, от 31 януари до 4 февруари 2022 г., предвид големия брой на свидетелите.