През последните 4 месеца поредица от проверки показа наличието на десетки хиляди фиктивни почивки, които са изплащани от МОН към дружеството "Ученически отдих и спорт" (УОС). Става въпрос за 8 млн., които са изплатени към дружеството, без да са налице нито документи, нито регистри, които да доказват, че реално е имало такива почивки. Това съобщи министърът на образованието проф. Николай Денков на брифинг.

В дружеството участват 145 почивни бази. Според договора, влязъл в сила от 2 юли 2019 година, с последващ анекс през юни 2020 година, дружеството е длъжно да осигури отдих на поне 48 хиляди ученици и да реализира не по-малко от 482 хил. настанявания в поне 30 почивни бази за срок в 3 години. МОН субсидира по 30,46 лева за всяка една нощувка, реализирана от ученик. Самите ученици доплащат 18, 12 или 6 лева, в зависимост дали става дума пълен пансион, полупансион или нощувка със закуска.

МОН е установило сериозни финансови злоупотреби в образованието


След първия одит на дружеството, ръководството признава за "погрешно отчетени настанявания" за 37 хиляди нощувки, допълни още министър Денков. Заради спомената грешка, дружеството възстанови на МОН 1 млн. лева, но остават наясно останалите  7 млн. къде са, посочи още просветният министър. Според дружеството, те са записани като осъществени, а всъщност били „прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди“. За това твърдение обаче няма никакви документи. Не е ясно кои клиенти и в кои офиси на дружеството са поискали заявките им да бъдат прехвърлени в друг период, стана ясно още от думите му.

В изненадващи проверки МОН обаче това лято в 18 бази са открити множество фиктивни почивки, които всъщност не работят. Такава е например ПБ „Фиш фиш“ – к.к. Албена, която не е работила нито през 2020 г., нито през 2021 г. Според УОС само през юни и юли т.г. там са „почивали“ 535 ученици и са „реализирани“ 5351 нощувки. През последния летен сезон ПБ „Кранево - Русе“ също не е приемала туристи. За юни и юли т.г. в резервационната система на дружеството обаче са записани 4226 нощувки на 522 ученици. Подобен е случаят с ПБ „Балчик СПТУ - Шумен“ – гр. Балчик, за която УОС е декларирало 5628 нощувки на 771 ученици за същите два месеца.

Тези бройки са включени в ежемесечните справки на УОС за броя осъществени нощувки за ученици, които МОН субсидира. В тях обаче няма никакви данни за настаняваните деца като име и дата на раждане. Такава информация е трябвало да бъде представяна на МОН на годишна база. Това не се е случило, тъй като с анекса от юни 2020 г. търговското дружество е било освободено от задължението да представя такива годишни отчети, посочва Денков.

Фиктивните резултати на УОС са послужили като аргумент за повишаване на заплатите на ръководството. Според справка за първите три месеца на 2020 г. например изпълнителният директор на дружеството е получавал брутно възнаграждение от 17 минимални заплати (10 370 лв.) месечно. На 16 юли т.г. възнагражденията са увеличени с още 1,5 минимални заплати (975 лв.) „на основание формиран през второ тримесечие на 2021 г. положителен финансов резултат спрямо първо тримесечие на годината“.

В резултат на извършените проверки експертите от звеното за вътрешен одит на МОН са установили факти и доказателства за документна измама от страна на ръководството на УОС. Ето защо министърът на образованието и науката ще подаде сигнал до главния прокурор и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери, допуснати в търговското дружество.

"Въпросните бази са затворени и в този период не са били настанявани. Общо са 145 базите, някои от тях са в много лошо състояние, но днес въпросът е, че тук става дума за документна измама", допълни Денков в отговор на журналистически въпрос какво представлява състоянието на почивните бази у нас.

От пресцентъра на МОН по-късно уточниха, че злоупотребите, установени в "Ученически отдих и спорт" ЕАД, нямат нищо общо с Националната програма "Отново заедно". В случая става дума за фиктивни почивки на ученици, които се субсидират от бюджета на МОН, докато НП "Отново заедно" се заплаща изцяло от държавния бюджет от перото за туризма.

Денков коментира и темата със "зелените" сертификати в образователната система. Той се обяви "за" такъв режим за учителите и непедагогическия персонал.

Той каза, че тази сутрин е разговарял със здравния министър и нямат разногласия, че решенията за училищата ще се вземат от регионалните здравни власти, но на ниво община. Министър Денков даде пример, че в една община, ако заболеваемостта е ниска, учениците ще остават в присъствено обучение. Ако в дадена община заболеваемостта е висока - над 750 заболели на 100 000 население, тогава може да се затвори цяло училище и да се премине в онлайн обучение.

На въпрос как училищата ще решават как да продължават да учат, образователният министър обясни, че "днес ще бъде решено и за новата формула, която обсъждаме с МЗ, тя е за 20 процента отсъстващи ученици, или за 30 процента от паралелки, които са в дистанционно обучение". Директорите на училищата казват, че за тях е по-трудно да следят колко са болните ученици и затова решихме, че е по-добре да им дадем индикация - число, което те лесно могат да измерят. То е свързано с това колко са отсъстващите ученици, или колко паралелки са затворени, и ако се преминат тези числа, се преминава към ротационен принцип на обучение, обясни образователният министър. Той уточни, че крайните решения за това какви точно да бъдат мерките, свързани със "затварянето", ще са на Министерството на здравеопазването, и ще са в заповедта на здравния министър. Как ще работят частните образователни центрове и езиковите школи също е решение на МЗ, добави министър Денков.