/ IStock
Подсъдим за пране на пари в особено големи размери ще изтърпи наказание "лишаване от свобода" за срок от три години и ще плати 5000 лева глоба, съобщи пресцентърът на Окръжния съд в Добрич. Присъдата е постановена след одобряване на споразумение, постигнато между прокуратурата и А.В.

Подсъдимият се е признал за виновен, че през 2019 година в Добрич и Варна в съучастие с друг мъж е получил парични суми на обща стойност 125 998 лева, за които е предполагал, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление - документна измама. Получената сума е в особено големи размери и случаят е особено тежък, посочват от съда.

Парите били от валутен превод на стойност 65 000 евро, нареден от дружество, регистрирано в Монако. Сумата постъпила по сметката на българска фирма и по-късно изтеглена. Престъплението е било извършено чрез посредственото извършителство на управителя на фирмата и още един човек, които изтеглили парите на три пъти от банкови офиси в Добрич и Варна.

Разследването на случая е започнало, след като в банката, където бил получен валутният превод, постъпило искане от Монако за връщане на сумата на основание "измама", поясняват от пресцентъра на съда.

Одобреното от Добричкия окръжен съд споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.
БТА