Доживотен затворник осъди държавата заради дрехи
Доживотен затворник осъди държавата заради дрехи / DarikNews.bg, архив

Министерството на правосъдието ще трябва да плати на затворника Камен Рашев 12 000 лв., защото варненският затвор не му е осигурил обувки, дрехи и средства за лична хигиена. Това реши Административният съд във Варна, удовлетворявайки частично иска за 53 000 лв., на излежаващия доживотна присъда Рашев, пише вестник „Труд“.

На 17 юли 1989 г. 19-годишният Рашев, който тогава е войник в Строителни войски, убива по особено жесток начин старица в село Горно Павликени. Плевенският военен съд го осъжда на смърт, но върху това наказание беше наложен мораториум. Така Радев се оказва един от 20-те престъпници със спряна екзекуция.

През целия си съзнателен живот Радев е по различни затвори, а във варненския постъпва през 2007 г. Според лишения от свобода до края на 2013 г. не са му били осигурявани задължителните обувки, дрехи и принадлежности за лична хигиена. Освен това му е забранено да работи.

Заради това през септември 2013 г. Радев започва гладна стачка с искане да му се позволи да работи, тъй като родителите му са починали и няма близки, които да му дадат пари да си купи необходимото. През цялото време той износвал дрехите на други затворници.

Това кара магистратите да отсъдят, че у ищеца се загнездили "унижение, стрес, безсилие и страх в резултат на поставянето му в унизително положение, което той не е в състояние да промени".

Юристите на Министерството на правосъдието изтъкват довод, че липсата на достатъчно средства за издръжката на затвора е причината за ситуацията с Радев. Съдът обаче е категоричен, че това не е оправдание да се лишават затворниците от елементарни нужди.

Радев непрестанно търси правата си през последните 23 години. Той е водил десетки дела срещу държавата. Досега затворникът е загубил искове за това, че е бил настанен в една килия с пушач, че му е иззето радиото и че няма достатъчно място за спорт в двора на зандана.