Доц. Боян Балев: Заради некачествен ток изключихме единствения работещ томограф в УМБАЛ Света Марина
Доц. Боян Балев: Заради некачествен ток изключихме единствения работещ томограф в УМБАЛ Света Марина / www.svetamarina.com

Заради смущенията в електропреносната мрежа единственият работещ томограф във варненската болница „Св. Марина” е изключен, за да не се рискува негова повреда. Другият такъв апарат в здравното заведение не работи от известно време, заяви в студиото на Дарик Варна доц. Боян Балев. Специалистът по образна диагностика е един от четиримата медици, които събраха най-много гласове в проучването на медията за морската столицата „Най-добрите лекари”.

„Когато чуят за образна диагностика, хората си представят модерна техника. Голяма заблуда е, че хубавият апарат сам поставя диагнозата. Той е само предпоставка - има и субективен фактор, трябва да има кой да разчете изследването. Както казва Гьоте - човек вижда това, което знае”, коментира доц. Балев. 

Според него държавата не трябва да инвестира само в техника, а е необходимо да се обърне внимание на лекарите. „Ние сме оставени на самотек, не се осигуряват учебници и посещения на конгреси. Моите умения са придобити от практиката – на принципа „проба-грешка”, добави още специалистът. На своите студенти във Варненския медицински университет той препоръчвал да гледат „Д-р Хаус”, тъй като сериалът бил илюстрация на интуитивно мислене, както и на добрият медицински алгоритъм.

Около 1 % от бременностите в България са с аномалия и е препоръчително да се прекъснат. Данните не са по-различни от статистиката в световен мащаб. „На година имам 10-20 подобни случаи. Рискът е по-голям при жени до 18 и над 35 години, а при тези над 40 години той е 1:30”, каза още доц. Балев. По думите му използваната при образната диагностика апаратура е дотолкова вредна, колкото вредна е и естествената йонизация. При рентгенография ефектът от нея се равнявал на няколко дни престой в среда с нормален радиоактивен фон, а при томография на корема – на шест месеца. На 100 000 изследвания един пациент може да се разболее от левкемия.

Профилактиката за рак на гърдата е изключително важна, каза още доц. Боян Балев. Достатъчни са редовни прегледи с ехограф, но при съмнения от лекаря е необходимо да се направят изследвания с помощта на два различни метода, за да е по-точна диагнозата.