Даниела Димова: Във Варна се заделят едва 3% за култура
Даниела Димова: Във Варна се заделят едва 3% за култура / Дарик Варна

След като не успя да спечели в надпреварата за европейска културна столица 2019, Варна трябва да се съобрази добронамерено със забележките на журито, коментира в предаването "Зала Пленарна" по Дарик Даниела Димова, председател на общинската комисия по култура. По думите й, културата в града ще продължи да се развива и Варна само е спечелила от кандидатстването.

„Трябва да направим съпоставки за това какво предстои. Да вземем мерки Варна да получи подобаващо място във финансирането на културата, тъй като качественият продукт изисква средства“, посочи тя и подчерта, че в морската столица се заделят едва 3% за култура, докато в Пловдив и Велико Търново съответно по 4 и над 9 на сто.

„Ние сме длъжни да прочетем правилно доклада на журито, да търсим това, което може да даде развитие, а не да сме обидени“, допълни Димова.

Тя сподели, че още припосещението на журито в началото на септември е имало индикации, че Варна няма да спечели. Това проличало от изказването на председателя на журито Стив Грийн след варненската презентация: „Вие всякак ще се оправите!“

Според Димова загубата е помогнала на Варна „да не изпадне в опиянение“ и е важно да се използва творческата енергия, генерирана по време на надпреварата.

Тя подчерта, че екипът, работил по варненската кандидатура, не носи вина за това, че не са привлечени достатъчно кръгове в процеса.

„Във Варна остана горчив привкус от местни творци, които в предходни години са били по-ухажвани и е имало защо. Считам, че това не е тенденциозно направено от екипа, нито омаловажаващо приноса им към културата. По-скоро причината се крие в това, че се търсеше друг ресурс, друг фокус за кандидатурата“, обясни директорът на ТМПЦ във Варна.

По думите на Даниела Димова едно от най-важните неща, които трябва да се свършат, е създаването на стратегия за развитието на града до 2020 година, която неизменно включва и културата. За целта е обявен конкурс. Процедурата вече е финализирана, очаква се администрацията задвижи процеса.