монети музей варна
монети музей варна / снимка: РИМ Варна
709 монети от различни исторически епохи се опита да изнесе през Летище Варна гражданин на европейска държава. Той декларирал, че пренася само юбилейни моменти, но при обиск на багажа му митнически служители са открили ценните артефакти. 

монети музей Варна
снимка: дарик Варна

Иззетото съкровище беше предоставено на Регионалния исторически музей в морската столица от началника на местната дирекция на Агенция „Митници” Светлан Савов. 

монети музей Варна
снимка: Дарик Варна

„Най-старите монети са елинистичната епоха. Има много от римско време, които са  в добро състояние, византийски, средновековни с образа на цар Иван Александър, както и от Третото българско царство”, обясни директорът на музея Игор Лазренко. Според него монетите вероятно са открити в региона от иманяри и са събирани в продължение на дълго време. Все още не е изяснено как чужденецът се е сдобил с тях.

Светлан Савово и Игор Лазаренко (вдясно)
снимка: Petel.bg

Трафикът на културно-исторически ценности в световен мащаб е по-печеливш „бизнес” от износа на оръжия и фалшиви стоки, като единствено контрабандата на наркотици е по-доходоносна, изтъкна Савов. 

монети музей Варна
снимка: Дарик Варна

Това е най-голямата находка, която агенция „Митници” предоставя на варненския музей през този век. Преди време е била предадена колекция от керамични съдове от римската епоха, чийто износ зад граница е бил предотвратен.