България с шанс за нова световна титла в барманството
България с шанс за нова световна титла в барманството / снимки: БАБ

Късно снощи във Варна завърши XXІIІ Национално първенство на Българската асоциация на барманите, което се проведе в Хотел-галерия „Графит". 32 състезатели от 12 града от цялата страна участваха в надпреварата за шампионските титли.

Джорджо Фада, който председателстваше журито, сподели, че за млада асоциация, като БАБ (за сравнение Немската асоциация е на 100 години, а италианската е на 65 и с десетократно по-голяма членска маса), постиженията й са значителни, отчитайки резултатите от 2011 и 2012 г., в които български барман е на световния връх в две поредни първенства. Според експерта, изключителни заслуги за това има президента Пенчо Пенчев и неговата способност да ръководи асоциацията като истински мениджър.

След проведените финали, без конкуренция и в двата стила, старите шампиони Васил Колев и Тихомир Михайлов отново спечелиха титлите съответно в класиката и флеъра, със значителна разлика от останалите финалисти, показвайки изключителна класа.
Пенчо Пенчев е категоричен, че тимът на България отива в Прага с амбициите за нова световна титла в класическия стил, където страната ни е в категория "After Drink" (десертни коктейли) и класиране минимум в челната тройка във флеъра.

България с шанс за нова световна титла в барманството
netinfo
Пенчо Пенчев (в средата) с двамата победители

Ето какво споделиха шампионите Тихомир Михайлов и Васил Колев веднага след състезанието:

БАБ: Какво е за вас поредната титла в Националното първенство?

Т.М.: Шестата титла е една голяма отговорност, за мен, заради постигнатите резултати с 4-то ми място от Световното миналата година и амбицията ми за още по-добро по-добро класиране през август в Прага.
В.К.: На първо е място е много труд, на второ е голяма отговорност. Аз изпитвам голямо желание да печеля и да вървя напред.

БАБ: Колко часа на ден се подготвя човек, който има амбицията да стане Световен шампион?

Т.М.: Минимумът е около 6 часа, но за повечето от колегите е трудно, тъй като работят междувременно. Аз съм вложил всичките си усилия в подготовката си, което изключва тази възможност, ако искам да успея.
В.К.: В началото на професионалния ми път съм се подготвял денонощно, даже съм сънувал рецептите си. Сега вече е малко по-лесно, защото имам нужните опит, поглед и рутина. Трябва много да експериментираш с фантазията си, за но за да го осъществиш трябва да имаш голяма база от познание върху миксологията и баланса. Посредствените бармани или тези в началото на трудовия си стаж, следват тенденциите, докато ние сме хората, които ги създават. За да влезеш в тази група, ти е необходимо всичко по-горе.

БАБ: Кой е ключовият е елемент в представянето, за да спечелиш титла?

Т.М.: Във флеъра той е еднакъв, независимо дали си в България или на Световното - добро шоу, добра музика, силни движения, които да са изпълнени чисто, симпатиите на публиката и добрият коктейл. Доста флеъристи напоследък подготвят декорации на коктейлите си толкова прецизно, колкото колегите в класическия стил.
В.К.: В класическия стил те са три - хубав коктейл, отлична техника и малка доза стратегия спрямо всички останали състезатели.

Ето и как изглежда класирането в класическия стил:
1 място - Васил Колев, Варна - коктейл „Вкус и страст"
2 място - Ферхан Терзи, Варна
3 място - Росен Димитров, Бургас

Класиране Флеър стил:
1 място - Тихомир Михайлов, Добрич
2 място - Владислав Любомиров, София
3 място - Ангел Тумбев, Пловдив

Най-добрият коктейл за 2013 г. представя всички нови тенденции в миксологията на коктейлите. Името му „Вкус и страст" (Flavor and Passion) и има следните съставки:
Портокалова кора
5-6 листа от босилек
20 мл водка Ламборджини
30 мл ликьор Монин Личи
15 мл коктейл микс Монин киви
15 мл сироп Файнест Кол Лайм Кордиал
40 мл сок Капи ананас
Украса: портокалова кора, цвекло, морков, листа от ананас