/ ThinkStock/Getty Images
Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" възнамерява да реализира проект за газопровод между Варна и Оряхово. Съоръжението е включено в новия 10-годишен план за развитие на газовата мрежа в страната, който обхваща периода 2019 – 2028 г. и предстои да бъде одобрен от Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщава „Капитал”

Според плана бъдещата газова тръба, която на практика е комбинация от "Южен поток" и "Набуко", трябва да бъде готова през 2025 г. Тя е описана като втора част от проекта за газов хъб "Балкан" и прогнозната й стойност е 1.78 млрд. евро, или близо 3.5 млрд. лв., като в сумата е включена и модернизацията на съществуващи обекти. Записано е, че необходимото финансиране ще се осигури със собствени средства и заеми, но няма яснота какви количества природен газ ще се транспортират през нея и откъде ще идват те.

Идеята за газопровод от Варна до Оряхово бе лансирана за първи път през 2015 г. от енергийния министър Теменужка Петкова. По данни на самата "Булгартрансгаз" оттогава пък тръбата ще е около 500 км и капацитет от порядъка на 40-45 млрд. куб. м (три пъти повече от продължението на "Турски поток").

В момента "Булгартрансгаз" вече провежда процедура за строителството на транзитен газопровод - от турската до сръбската граница, с цена 2.8 млрд. лева. Проектът е продължение на руския "Турски поток" и по него "Газпром" ще пренася газ за Сърбия и Унгария. Така ако и двата проекта бъдат изпълнени, в следващите няколко години държавната компания ще трябва да похарчи над 6 млрд. лв. за нови тръби.