В Търговище - само 25 на сто
Близо половината живеещи в Община Варна вече са се преброили електронно, докато за Търговище този процент е едва 25 на сто. В Добрич чрез компютър са подали данните си 37,1 процента от жителите, в Шумен - около 35,5 на сто. Това съобщи днес директорът на Териториалното статистическо бюро-Североизток Деян Славов.

Той призова хората да се възползват от оставащите 60 часа до затварянето на системата и да се преброят по електронен път.

Заради липсата на техника, по селата процентът на тези, които вече са се преброили, е значително по-нисък, допълни Славов. По думите му за Варненския регион този процент е 39,7, за Добричко - 24,7, за Шуменско - 21,9 и за Търговищко - 18,1.

Колко души са се преброили електронно в Старозагорско

Варна е на второ място след столицата по брой на хората, които са попълнили данните си по електронен път, посочи Славов. Той припомни, че при предишното преброяване през 2011 година, процентът е достигнал 62 и изрази надежда, че този път дори ще се увеличи, защото все още има достатъчно време преди да се премине изцяло към попълване на анкетни карти на хартия.

Във Варна, хората без домашна техника, могат да разчитат на районните кметства и Регионалната библиотека, където са обособени центрове с компютри, в които могат да попълнят данните си онлайн.
 
БТА