Министерство на отбраната кораби ВМС
Министерство на отбраната кораби ВМС / Министерство на отбраната
Междуведомствената работна група за оценка на предложенията за придобиване на два патрулни кораба за Военноморските сили(ВМС) публично отвори трите подадени оферти. Те са на „Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ (Германия), „МТГ – Делфин“ (България) и „FINCANTIERI“ (Италия).

Министерство на отбраната кораби ВМС
Министерство на отбраната

Прогнозната максимална цена е 820 млн.лв. без ДДС или 984 млн.лв. с ДДС. Първият кораб трябва да е готов до края на 2023, вторият – до края на 2024 г. 
„Проектът за придобиване на два многофункционални патрулни кораби е един от трите основни инвестиционни проекта на Министерството на отбраната. Целта е чрез придобиването им да ce изпълнява широк спектър от задачи по гарантиране на морския суверенитет на българската държава и защита на нейните национални интереси в морските пространства, както и замяна на остарели бойни кораби от състава на ВМС, които не подлежат на модернизация“, заяви заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков.

Способностите, които ще придобият Военноморските сили чрез реализацията на този проект, са борба с надводен, подводен и въздушен противник, контрол на корабоплаването, борба с асиметрични заплахи и способности за електронна борба. Обхватът на проекта включва пет направления - придобиване на корабите, придобиване на ЗИП-комплект и резервни части, обучение на екипажите, интегрирана логистична поддръжка и индустриално сътрудничество.

Работната група, която ще оценява офертите, е назначена със заповед на министър-председателя. Тя включва представители на Министерството на отбраната, командването на ВМС, Министерството на финансите, Министерството на външните работи, Министерството на икономиката и ДАНС. Председател на работната група е заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, а заместник-председател – командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. 
Методиката за оценка на офертите е част от поканата за подаване на офертите и е била изпратена достатъчно рано на участниците, подчерта контраадмирал Митко Петев. 

Министерство на отбраната кораби ВМС
Министерство на отбраната

Четири са основните показатели за оценка – „способности“, „цена“ „индустриално сътрудничество“, „интегрирана логистична поддръжка“. Контраадмирал Петев поясни, че първо ще бъдат оценени техническите характеристики, както и предложенията, свързани с показателите „индустриално сътрудничество“ и „интегрирана логистична поддръжка“. 

Вторият етап от работата на комисията е оценка на ценовите оферти, които ще бъдат отворени на 29 май. Ще бъде формирана оценка по показател цена. Работата на комисията ще приключи с подготовката на доклад за оценка на най-добрата и най-изгодна оферта. Документът ще бъде депозиран в Министерски съвет до 12 юни 2019 г. След приемането на доклада ще бъдат предприети съответните действия за сключване на договор за придобиване на двата кораба с определения победител, каза контраадмирал Митко Петев.