Бивш директор на полицията предложен от правителството за директор на НСО
Бивш директор на полицията предложен от правителството за директор на НСО / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Правителството предлага на президента Росен Плевнелиев да издаде указ за освобождаване от длъжност и от военна служба подалите оставка бригаден генерал Тодор Коджейков и полковник Калин Иванов и да определи ново ръководство Националната служба за охрана.

За началник на НСО е предложен бившият директор на главните дирекции „Криминална полиция" (2010-2011) и „Национална полиция" (2011-2013) Ангел Антонов. Той е роден през 1960 г., завършил е УНСС и почти цялата му кариера е преминала в системата на МВР. За заместник-началници на НСО са предложени полк. Красимир Станчев и подп. Юлиан Харалампиев.

На 27 февруари 2014 г. ръководството на Национална служба за охрана (НСО) - началникът на службата бригаден генерал Тодор Коджейков и заместник-началникът полковник Калин Иванов подадоха оставки. На сайта на НСО бе съобщено, че оставките са подадени на 26 февруари, като мотивите за това са лични.

В края на април 2013 година служебното правителство на Марин Райков предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде указ, с който да освободи бригаден генерал Тодор Коджейков като заместник-началник на НСО и да го назначи за началник на службата. Ген. Коджейков и полк. Иванов изпълняваха временно двете длъжности от май 2012 г. след подадения рапорт от генерал-лейтенант Димитър Димитров за освобождаване от поста началник на НСО.

Тодор Коджейков работеше в Националната служба за охрана от 1997 година. НСО е подчинена на държавния глава. Освен зам.-началник на НСО, преди да оглави службата Коджейков ръководеше охраната на бившия премиер Бойко Борисов.

Днес Министерски съвет провежда изнесено заседание във Варна.