Безпрецедентно: Варненските общинари три пъти ставаха на крака, за да почитат жертви
Безпрецедентно: Варненските общинари три пъти ставаха на крака, за да почитат жертви / снимка: Petel.bg

Общинският съвет във Варна на три път отдава почит на днешното си редовно заседание. С минута мълчание и ставане на крака бяха почетени загиналите в лагерите на смъртта и осъдените от Народния съд. Това стана по предложение на независимия Григор Григоров, който уточни, че днес има годишнина от първото заседание на Народния съд през 1944 г.

Минута мълчание беше запазена и за разстреляните на 20 декември 1943 г. 18 жители на Ястребино, сред които и шест деца. Предложението за тях беше на председателя на групата на БСП Борислав Гуцанов.

По предложение на съветника Христо Атанасов за трети път присъстващите в зала „Пленарна” помълчаха за минута в знак на почит към загиналите в Хитрино.

Димитър Карбов (НФСБ)  предложи да бъде почетена и паметта на кап. Георги Георгиев, който на днешната дата преди 39 г. завършва околосветското си плаване.

„Не е в рамките на протокола да се почита нещо, с което трябва да се гордеем. Това е абсурд”, репликира го колегата му Костадин Костадинов.

Заради безпрецедентния брой предложения председателят на местния парламент Тодор Балабанов призова колегите си да отправят подобни искания преди разглеждане на дневния ред, а председателят на групата на ГЕРБ Марица Гърдева настоя те да се правят в писмен вид.