Безплатни изследвания за болни от рак на млечната жлеза
Безплатни изследвания за болни от рак на млечната жлеза / netinfo

Безплатно изследване, което показва ефективността на провежданото лечение, ще могат да направят до края на годината всички жени с рак на млечната жлеза, съобщиха от Междуобластния диспансер за онкологични заболявания със стационар „Д-р  Марко А. Марков”.

Изследването  на НER 2 белтъка в човешкия серум е препоръчително за пациентите, при които е открит позитивен НER 2 при тъканните проби на първичния тумор още по време на операцията на рака на млечната жлеза. Когато нивото на този серумен показател се повиши по време на лечението, това е белег за прогрес на заболяването и има голяма вероятност за появата на метастази, допълват от здравното заведение.

При лечението на вече метастазирал рак  на млечната жлеза нивото на НER 2 е показателно за успешния ход на лечението. Повишаването на стойностите показва, че се налага промяна на програмата.

Реалната цена на изследването е 100 лева, но ръководството на варненския онкодиспансер поема този разход до края на годината. До момента във Варна, в резултат на направени тестове, се е наложила нова химиотерапия при 20 жени. Значителен е и броят на тези, при които след открито повишаване на нивата на НER 2, са открити метастази на много ранен етап.

Специалистите от онкологичния диспансер препоръчват  на изследването да се подлагат и жените с НER 2 негативен първичен тумор, тъй като досегашният опит показва, че понякога първичният тумор и метастазите са с различен НER 2.

За да бъде адекватен курсът на химиотерапия се препоръчва изследването на нивата на НER 2 белтъка в човешкия серум да се прави на всеки три месеца в хода на лечението.

Тестовете се извършват в клиничната лаборатория в Диагностично-консултативния блок на онкологичния диспансер. Приемат се и проби от страната по силата на споразумение, постигнато между диспансерите още в края на миналата година.