Безплатен обяд за социално слаби в Аксаково
Безплатен обяд за социално слаби в Аксаково / снимки: Дарик Варна

От днес 200 социално слаби и инвалиди в 7 населени места на Община Аксаково получават безплатен обяд. Това става възможно след създаването на Общинско социално предприятие за обществено хранене - домашен социален патронаж. В рамките на 12 месеца то ще предоставя социални услуги - доставяне на храна, поддържане на личната и жилищна хигиена, съдействие за снабдяване с необходимите помощни средства и документи при инвалидност или тежко заболяване, заплащане на месечните сметки за ток и телефон със средства на лицето и др.

Услугите се предоставят в градовете Аскаково и Игнатиево, както и в селата Припек, Слънчево, Любен Каравелово, Ботево и Крумово. С предимство се ползват самотните възрастни, ветераните от войните, военноинвалидите, добилите право на пенсия за веоенна инвалидност и лицата с увреждания с трайно намалена работоспособност над 90 %.

Социално слабите и инвалидите ще избират обяда си по меню, което е съобразено и с изискванията на диабетиците. Обедното меню днес представляваше пилешка супа, боб яхния, картофи с колбас и курабия за десерт.

Услугата домашен социален патронаж се предоставяше от общинската администрация и преди, но след преобразуването й от нея се възползват повече нуждаещи се. За целта помещението, в което предприятието осъществява дейността си, е ремонтирано и осигурено с ново обзавеждане и оборудване.

Безплатен обяд за социално слаби в Аксаково
netinfo

Готвачът Иванка Стоянова показва новозакупеното модерно оборудване за нуждите на кухнята.

В предприятието работят 9 души персонал, подпомагани от 18 наети представители от целевата група в него - самотни родители, многодетни майки, лица от малцинствата, трайно безработни. Бюджетът е близо 300 хил. лв. Те се осигуряват по спечелен от Община Аксаково проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Съфинансиране има и от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Продължават да се приемат заявления за желаещите да получат помощ от Общинското социално предприятие, разкри Нели Петрова, ръководител на проекта.

Офисът на предприятието и кухнята се намират в Аксаково, ж.к. „Надежда", блок 1, вход 1.