Безкръвно слагат гръбначни импланти във Варна
Безкръвно слагат гръбначни импланти във Варна / снимки: личен архив

Клиниката по неврохиругия в МБАЛ „Св. Анна” е единствената в Североизточна България, която прилага минимално инвазивната хирургия при лечението на травми и дегенеративни заболявания на гръбначния стълб.

От месец екипът на д-р Димитър Харитонов и доц. д-р Светослав Калевски работи с последен модел система за „безкръвна” имплантация Revolve на фирма, световен лидер в областта на производството на спинални импланти.

През щадящата оперативна интервенция вече успешно са преминали няколко пациенти. Методът се препоръчва в повечето случаи на фрактури  на гръбначния стълб, при които няма раздробяване на прешлен и други усложнения, налагащи открита оперативна интервенция, при различни форми на спинална нестабилност и др.
Мининвазивната имплантология на стабилизиращи системи на прешлените може да се прилага без възрастови ограничения. Щадящата хирургия дори е препоръчителна при по-възрастни пациенти, при които откритите операции са с голяма кръвозагуба  и имат по – висок оперативен риск.

На практика нулевата загуба на кръв е едно от основните предимства на минимално инвазивната оперативна техника, с която се поставят стабилизиращи винтове на гръбнака в сравнение с класическата открита гръбначна хирургия. Освен това е сведено до минимум травмирането на гръбначната мускулатура, избягват се рисковете от интраоперативни инфекции, както и значително се намалява болката в периода на възстановяване след операцията. Пациентите могат да бъдат раздвижени на 24-ия час след операцията, а 72 часа след нея - да бъдат изписани.

Мининвазивният метод има и естетичен вид, тъй като оперативната интервенция се извършва през 10-милиметрови разрези под рентгенов контрол, които оставят само миниатюрни белези по кожата.

Безкръвно слагат гръбначни импланти във Варна
netinfo
В клиниката по неврохирургия на МБАЛ „Св. Анна”- Варна месечно се извършват около 15-20 стабилизиращи гръбначни операции. Поне половината от тях могат да бъдат осъществени с перкутанната техника, обясни д-р Харитонов.

Въведената от екипа на доц. Светослав Калевски и д-р Димитър Харитонов нова методика е пореден етап от налагането на съвременните тенденции в неврохирургията във върненската болница. Тандемът хирурзи е първият в страната, сертифициран за поставянето на динамични импланти, заместващи дисковете между шийните прешлени. Методът, който отнема не повече от 40 минути на имплант,  спестява на пациентите дълготрайно обездвижване, а поставените изкуствени дискове са на практика несменяеми. Той вече е рутинна практика в клиниката, в която по него са оперирани над 40 пациенти без никакви усложнения.