Бесарабски българи бедстват в Украйна, молят държавата за помощ
Бесарабски българи бедстват в Украйна, молят държавата за помощ / http://www.cross.bg/

Близо 7000 бесарабски българи в Донецк и размирните райони на Украйна бедстват. Те са поискали помощ от българската държава, като още в началото на ноември са изпратили писмо до правителството и кмета на Пловдив Иван Тотев. За това информира Николай Плагов - координатор на бесарабските българи в Североизточна България.

„Хората там имат нужда и от морална подкрепа от страна на държавата. Искат да ни изтрият като идентичност, да ни изгубят. Бесарабските българи изпитват голяма тревога и имат нужда от финансова и морална подкрепа”, заяви Плагов.

Лидерът на партия „Възраждане” и общински съветник Костадин Костадинов обяви, че ако държавата не вземе мерки и не откликне на поисканата хуманитарна помощ от българите в размирните райони,  група варненци сами ще поемат нейната функция и ще изпратят пакети с нафта, храна и лекарства.

„Говорили сме и с хора, които имат бизнес в Украйна. Те са готови да помогнат, ако бездействието продължава. В писмото, което е изпратено още ноември месец, българското представителство в Донбас моли за помощ и подкрепа, която се изразява в нафта, храна и лекарства. Начертали са и безопасен маршрут, по който храната може да бъде доставена. Отговор обаче така и не е последвал.

В Донбас и района на военните действия живеят 7000 българи, които са разпръснато население. В селата, които са около Мариупол (където започват да се водят активни военни действия), от 1858 г. живее компактно българско население. Това са 32 чисто български села с по 3, 4 хиляди души население, които в момента се намират почти до фронтовата линия”, обясни Костадинов.