Антония Първанова: Евродепутатът трябва да знае кои са националните интереси
Антония Първанова: Евродепутатът трябва да знае кои са националните интереси / DarikNews.bg, архив

За да може един евродепутат да защитава националните интереси на страната си, той първо трябва да знае кои са те. Националният интерес е този, зад който стоят много хора, включително обикновените – земеделци, малките производители, пациентите, хората с увреждания, малцинствата. Това коментира във Варна водачът на евролистата на коалиция КОД Антония Първанова. В нея влизат партиите "Обединена България" на Илиана Раева, НДСВ и Социалдемократическата партия.

Един евродепутат може да защити националните интереси, ако е влиятелен и ако е в една от трите големи групи – Европейската народна партия, либералите или социалистите, обясни Първанова. Според нея до момента у нас няма кампания, не се изтъкват предимствата на досегашните евродепутати, а се разчита само на твърдите ядра на партиите и на купения вот, което е демотивиращо и за избирани, и за избиратели.

„Дори да не гласуват хората, които са демотивирани, 17 евродепутати ще бъдат избрани. Само че е добре в европарламента да отидат такива, които имат влияние и работят сериозно, отколкото такива, които ще бъдат посетители“, посочи Първанова.
По нейни думи обществото ни има нужда от солидарност. Ролята на евродепутата не е да решава лични проблеми, но ако те касаят голяма група от хора, той може да бъде полезен, добави тя е даде пример с правата на пациентите, на децата, жертви на насилие, на хората с увреждания.

„Малките и средни предприятия казват – ние фалираме, крадат ни бизнеса, притискат ни административно, има политическа злоупотреба с власт. Ако в законодателството се заложат механизми, които създават бариера за злоупотреби с власт, тогава интересът може да бъде защитен“, каза още кандидатът за евродепутат.

Най-важният приоритет за Антония Първанова са работните места, тъй като основен проблем е младежката безработица. Според нея жена трябва да управлява България, за да може да се грижи по-сериозно за интересите на хората.

Ако избирателите предпочетат бюлетина №17, те гласуват за отговорност, компетентност, сериозно и доказано влияние на европейско ниво и някой, който си изпълнява обещанията, увери Първанова.

Лидерът на коалиция КОД е на посещение във Варна. Антония Първанова проведе среща в дневния център „Ривиера” с колектива, грижещ се за деца с интелектуални затруднения.  Шатра на КОД е разположена при хотел „Черно море”. Заедно с Първанова във Варна е и лидерът на Социалдемократическата партия Тодор Барболов, трети в евролистата на коалицията.