Античният комплекс край Бяла отваря врати за туристи още през януари
Античният комплекс край Бяла отваря врати за туристи още през януари / снимки: Община Бяла

Проектът „Консервация, реставрация, експониране и социализация на антично селище и късноантична крепост на нос „Св. Атанас” и превръщането им във водеща туристическа атракция на територията на Община Бяла, Варненска област“ обедини усилията на общинската, областната и държавната администрация с цел съхраняването на важен за културното наследство на България археологически обект. Привличането на български и чуждестранни туристи ще спомогне за целогодишното развитие на региона и алтернативния културно-исторически туризъм. Благодарение на ОП „Регионално развитие“ античното селище ще бъде съхранено за поколенията, като по този начин ще обогати културното разнообразие в Европа.

След успешното възстановяване на археологическия комплекс, Община Бяла има амбициозни планове за неговото развитие след отварянето му за посетители още през януари 2014 г. Сред основните приоритети е популяризирането на античното селище по време на туристически изложения в България и в чужбина, както и чрез активна работа с туроператури у нас и извън страната. Комплексът ще бъде включен и в списъка със значими културно-исторически обекти по българското Черноморие. Въпреки че проектът е насочен предимно към летен морски отдих и културен туризъм, ще се работи и в посока създаване на условия за привличане на български и чуждестранни туристи извън активния летен сезон чрез организиране на специални туристически атракции, подобряване на инфраструктурата, без да се нарушава автентичния вид на средата.

През януари 2014 г. ще започне работа и специален екип, който ще отговаря за управлението и популяризирането на обекта. Обучени по проекта екскурзоводи ще бъдат на разположение на посетителите за беседи и организирани турове. В най-активните периоди ще бъде организиран транспорт за туристите, който ще осигурява превоз от центъра на града до селището. В плановете на Общината влиза и изграждането на археологически музей, в който ще бъдат съхранявани откритите на мястото артефакти.

Античният комплекс край Бяла отваря врати за туристи още през януари
netinfo
С изпълнението на дейностите по проекта, паметникът на културата ще се превърне във водеща туристическа атракция не само в Община Бяла, но и в района от 100 км между гр. Варна и гр. Несебър. Интересът към дестинация „Бяла” ще се увеличи значително и ще спомогне за удължаване на туристическия сезон поне с още един месец през първите няколко години. Това ще предполага и по-голяма инициативност и възможност на местните жители и собствениците на имоти за развитието на поддържащите туризма дейности – търговия, хотелиерство, ресторантьорство, зеленчукопроизводство и др.

Античното селище и късноантична крепост на нос ”Свети Атанас” представлява комплекс от три сгради с различна функционална характеристика – баптистерий, винарна и базилика. Обектът е най-важният засега проучен раннохристиянски комплекс, който включва трикорабна едноабсидна базилика с притвор, три кръщелни, кладенец за светена вода, жилище на главния свещеник, производствени съоръжения – две пещи за битова керамика и винарна. В базиликата, в кръщелните и в близост до тях са открити фрагменти от архитектурната и декоративната им украса, една цяла и няколко други олтарни маси, фрагменти от стенописи, в това число образ(и) на светец, надпис „Мария“ и др. Въз основа на най-късните монетни находки, разрушаването на крепостта трябва да се свърже с аваро-славянското нашествие през 614 г. – по времето на император Ираклий (610-641). Ако за античното селище може само да се предполага докъде се е простирало, то късноантичната крепост е с площ около 40 декара. Укрепителната линия се състои от крепостна стена и ров и затваря носа от североизточния до южния склон на носа.

Античният комплекс край Бяла отваря врати за туристи още през януари
netinfo

Проектът се осъществява по Приоритетна ос 3 на Оперативна програма „Регионално развитие“: „Устойчиво развитие на туризма”. Отпуснатата финансова помощ в размер на 5 296 258,03 лева е разпределена както следва: 4 551 604.15 лв. безвъзмездната финансова помощ към бенефициента, от които 3 868 863,53,  осигурени по ОПРР, съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие; 682 740,62 лева са съфинансиране от държавния бюджет, а 744 653,88 лева представляват допълнителен собствен принос на Община Бяла.