Агресията ескалира, твърдят специалисти
Агресията ескалира, твърдят специалисти / netinfo
300 сигнала за насилие във Варна са постъпили във фондацията „SOS семейства в риск» само за миналата година, обяви Христофор Зюмбюлски – специалист от неправителствената организация. Вероятно броят на жертвите на насилие е доста по-голям, тъй като много хора се притесняват да афишират проблема си. В SOS фондацията дневно постъпват средно по 1-2 сигнала за насилие. Случаите на домашен тормоз в морската столица са по 2-3 на седмица.

Агресията нараства като феномен, особено много тя ескалира в училищата, твърдят специалисти. За целта от фондацията предвиждат през есента да бъде създаден кризисен център, където да се настаняват жертви на физическо и психическо насилие. Проектът е финансиран по европейска програма. Центърът ще бъде в ДКЦ „Владиславово” и ще разполага с 10 места. В него ще работят психолози и социални работници.

С насилието ще се бори и кампанията „Да спрем агресията”, която започва на 7 август във Варна. Целта е младите хора да се научат да разпознават формите на агресия и методите на справяне с нея. Организатори на инициативата са фондация „SOS семейства в риск”, Община Варна, Областна дирекция „Полиция”.